Да ли ће Иран осветити убиство научника или ће све остати на речима као код убиства ген Сулејманија (Видео)

0
парламент

(Фото: Спутњик)

Како ће Исламска република одговорити на контроверзно убиство свог врхунског нуклеарног научника прошлог петка?

Убијен је у мистериозном нападу на путу изван главног града Техерана, а у понедељак му је сахрањен уз највеће војне почасти. Ниједна земља или група нису потврдиле напад, али ирански лидери криве Израел и обећали су освету.

Па, које су иранске могућности за одговор и која су ограничења с којима се суочава?

Прва опција: убрзати нуклеарни програм

Иран је већ дао свој први одговор. У року од 72 сата од напада, његов парламент одобрио је “убрзање” свог цивилног нуклеарног програма, повећавајући ниво обогаћивања уранијума супротно ЈЦПОА нуклеарном споразуму који је амерички председник Доналд Трамп напустио 2018. године.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




Фахризад није био само водећи нуклеарни научник, он је имао високу улогу у одбрамбеној индустрији, што доказује и број војних личности на његовој сахрани.

Израелски званичник: Свет да нам захвали за убиство научника

Појачавање нуклеарног програма начин је показивања пркоса свету да иранске нуклеарне активности могу преживети ово убиство. Иако свако повећање обогаћивања изазива сумњу да би Иран могао радити на изградњи нуклеарне бомбе, ова мера је у одређеној мери реверзибилна.

Друга опција: Употреба парамилиција

Иран има низ „посредничких“ милиција које финансира, обучава и наоружава широм Блиског Истока – у Либану, Ираку, Сирији и Јемену.

Када је низ беспилотних летелица и крстарећих пројектила погодио инфраструктуру за прераду нафте Саудијске Арабије у септембру 2019. године, Иран је тврдио да су их послали јеменски побуњеници Хути, иако је напад дошао са севера. Западна обавештајна служба закључила је да је ово ирански напад, покренут као упозорење Саудијској Арабији о томе колику би штету могао нанети саудијској економији.

Прочитајте још:  Кинески највиши дипломата обећао је јачање односа са Русијом упркос ситуацији у свету




Иран сада има бројне алтернативе које би могао да активира у овој сфери: могао би упутити Хезболах у Либану или Хамас у Гази да испаљује ракете на Израел, могао би навести шиитске милиције у Ираку да нападну све мање америчко присуство тамо, или би могао натерати јеменске Хуте да појачају нападе на Саудијску Арабију. Ипак, сви они заузврат ризикују контра одговор.

Трећа опција: убиство страног званичника

То би за Иран могао бити можда и најризичнији пут од свих: покушај атентата на израелску високу личност сличног става као покојни Фахризад.

Убијени генерал Сулејмани је био вођа Kудс снага, које су ратовале у БиХ против Срба

Иран је показао да је способан да изврши ударац и изван граница Блиског истока. После низа мистериозних убистава четворице иранских нуклеарних научника у периоду 2010-12, за које се увелико верује да су их извршила израелска обавештајна агенција Мосад, ирански савезник Хезболах оптужен је за напад самоубилачке бомбе на аутобус пун израелских туриста у Бугарској 2012. године .

Годинама раније, Хезболах и Иран оптужени су за смртоносне нападе на израелске интересе у Аргентини. У новије време сумњало се да су ирански агенти у Европи циљали неистомишљенике.

Иранске снаге Револуционане гарде Кудс имају тимове специјално обучене за тајне операције, укључујући атентате.

Али чињеница да је обезбеђење Фахризада пробијено, јер су његови атентатори знали тачну руту и ​​време поласка, Ирану ће бити неугодно подсећање на слабости у његовој сопственој безбедности.




Иран такође зна да ће, ако директно погоди Израел, вероватно претрпети врло штетан напад као одговор.

Прочитајте још:  Бивши посланик Врховне владе Иља Кива пронађен је мртав у Московској области

Израел више није усамљена, изолована држава окружена арапским непријатељима. Данас ужива у све ближој сарадњи са Уједињеним Арапским Емиратима и Бахреином, као и у загревању, иако још увек прикривених веза са Саудијском Арабијом.

Дакле, ирански војни планери ће пажљиво размишљати како да калибришу одговор који враћа одређени национални понос, али без покретања ратних размера или разорног ваздушног удара на његову војну инфраструктуру.

Опција четири: не радити ништа

Колико год то звучало мало вероватно, ово ће се разматрати, бар за сада. Иако је ирански амбасадор у Лондону одувек говорио да резултати америчких председничких избора не разликују његову владу, чињеница је да је много вероватније да ће Бајденова администрација желети да постигне приближавање Техерану.




Сада ће се чути умерени гласови, посебно у министарству спољних послова и пословном свету, који позивају на уздржаност или бар на одложен одговор, како би се било каквим будућим пословима са Бајденовом Белом кућом пружиле неке шансе за успех.

Новоизабрани председник Бајден већ је рекао да жели вратити Америку у нуклеарни споразум који је председник Трамп напустио. За Иран би то могло значити укидање санкција и прилив милијарди долара.

„Главно ограничење“, каже Емилеж Хокаием из Међународног института за стратешке студије, „јесте да ако Иран нападне, онда ризикује да не може да се договори са долазећом Бајденовом администрацијом “.

У Ирану се такође очекују избори у јуну, за које се тврде странке надају да ће им добро проћи. Упркос бучној реторици, постојаће опрез око покретања процеса који би могао да им избаци шансу на гласачким листићима.

Прочитајте још:  Тривић се код америчке Националне Безбедносне Агенције води под бројем USA CTV F136-D55-5A

[table id=1 /]


Прочитајте још: 




Би Би Си/ Курир

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *