Хоће ли Србија спасити уџбенике за ђаке од дивље либерализације

0
(Фото: Глас Јавности)

Да ли ће држава снажније заштити јавни интерес у области издаваштва уџбеничке литературе и очувати достојно место Завода за уџбенике у српској просвети и култури? На потезу је министар просвете који је, после јавног апела САНУ, добио и писмо Завода за уџбенике да се ово питање реши. Док не буде касно.

Одговор на ово питање које већ дуго очекује стручна али и најшира јавност, ових дана је додатно актуелизовао апел који су јавности упутилли Извршни одбора Српске академије наука и уметности и Одељења историјских наука САНУ. У њему се сугерише доношење новог Закона о уџбеницима и тражи враћање Завода на позицију установе од стратешког значаја за образовање, науку и културу.

Готово истовремено са апелом САНУ, надлежни из Завода за уџбенике – председник Надзорног одбора и в. д. директора Завода упутили су писмо ресорном министру у коме се тражи решавање статуса ове установе која је, како наводе академици, доведена на руб пропасти.Уџбеници у Србији жртва неразумне либерализације тржишта

Хоће ли Србија спасити уџбенике за ђаке од дивље либерализације
Поскупљује претплата за РТС и РТВ

Да се Завод за уџбенике последњих година суочава са тешкоћама у пословању, потврђује и в.д. директора Завода Милорад Марјановић који сматра да је стање у коме се Завод налази последица неразумно извршене либерализације тржишта уџбеника.

„Дошло је до продора приватних, па и страних издавача, иза којих стоје интереси који нису у складу са начелима образовне, научне и културне политике нашег друштва“, каже Марјановић и подсећа да није први пут да се руководство Завода тим поводом обраћа релевантним државним органима.САНУ и Завод подударни у ставовима

У новом писму упућеном новом министру, челници ове куће траже од државе да снажније заштити јавни интерес у области издаваштва уџбеничке литературе.

„Уверени смо да ће министар, упркос сложеној санитетској ситуацији у друштву, а посебно у просвети позитивно реаговати на захтев Завода за уџбенике. Саопштење Извршног одбора САНУ-а и Одељења историјских наука с разлогом полази од високог угледа Завода и његових издања и у основи представља подршку ставовима које смо изнели у писму министру“, закључује в.д. директора Завода за уџбенике др Милорад Марјановић.

Да статус овог угледног државног издавача треба решавати што пре, чланови Извршног одбора САНУ-а и Одељења историјских наука потврђују и забринутошћу за судбину капиталних пројеката , попут „Српске енциклопедије“, чији су носиоци, САНУ, Матица српска и Завод за уџбенике.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!

Прочитајте још: 
Дејана Вуковић / Спутњик

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.