Пећку патријаршију прогласили албанском православном црквом

0
Пећка Патријаршија (Фото: Новости)

Пећки портал на албанском језику Пећке новости објавио је уз слику Пећке патријаршије Српске православне цркве на својој Фејсбук страници провокативну објаву да је то православна албанска црква, што је изазвало опречне коментаре.

С једне стране, Албанци су подржали ову тврдњу уз коментаре да се „ова црква мора вратити Албанцима јер њима и припада” и да су „све цркве на Косову и биле албанске”.

С друге стране, међу коментарима на српском језику наводи се да треба да вас буде „срамота, отимате туђе, ви немате споменик, а не цркву на КиМ”, преноси Танјуг.
Међу коментарима са српске стране су и „Можете само да лупетате глупости! Ви сте народ који историју пише лажима и преварама… То тако не иде! Бар не у нормалном свету… Палили сте је, каменовали, силовали, али смо је увек бранили од вас варвара! Тако ће бити довека”.

Албански историчар: Немањићи су илирског порекла, српска нација настала у 19. веку

Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију оценила је да је српска верска и културна баштина у покрајини, поред рушилачких напада, суочена и с настојањима да се албанизује како би се „доказала недоказива и суштински фашистичка теза да су простори Косова и Метохија одувек били албански и само албански”.

„Зато не треба олако прелазити преко било ког покушаја да се централна места наше вере и бисери српске културе ставе у контекст примитивних етноцентричних великоалбанских концепата, па ни преко наизглед безначајних објава екстремистичких портала попут ‘Пећких новости’”, каже се у саопштењу Канцеларије, преноси Танјуг.
У саопштењу се упозорава међународна заједница да је „реч о добро организованом покрету који очигледно јача и налази све више следбеника, и да је заправо реч о најобичнијем екстремизму прерушеном у псеудонауку, који је у својој основи само фашизам”.

Додај се такође да албански народ има богату историју и културу на коју треба да буде поносан, да су Албанци често у историји помагали и штитили српска света места, и зато је „овај тренд преотимања туђе културе и фалсификовања историје у суштини и изневеравање албанских традиционалних вредности”.

„Позивамо и све умерене Албанце на Косову и Метохији да се, у име мира и суживота, успротиве вређању и ниподаштавању српске културе и историје”, поручила је на крају Канцеларија Владе Србије за КиМ.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!

Прочитајте још: 
Танјуг

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.