Обнова спомен-обележја кнезу Михаилу при крају

0

Кнез Михаило Обреновић / Фото: Wikipedia

Постављање ограде од кованог гвожђа последња је етапа обнове спомен-обележја у Кошутњаку на месту где је 10. јуна 1868. године у атентату убијен кнез Михаило Обреновић. На иницијативу града, она је започета 25. новембра и биће окончана за 14 дана, уверавају у градском Заводу за заштиту споменика културе. Тада неће бити завршено уређење партера са клупама и каскадним степеницама, већ ће оно сачекати следећу годину. Вредност пројекта је 1,67 милиона динара.

– Спомен-обележје требало би да изгледа аутентично, без увођења нових или укидања оригиналних елемената. Досад смо рестаурисали зидове и стубове од камена, односно опрали смо и очистили камен, очишћене су спојнице и фуговали смо их, обновили смо камено степениште на улазу. Обављена је дренажа тла унутар спомен-обележја да би се растеретио накривљени источни зид. Такође је извршена стабилизација и враћање тог зида у првобитни вертикални положај заједно са стубовима. Ланац од кованог гвожђа однет је у радионицу на рестаурацију – наводе у градском Заводу и додају да је спомен-обележје било у веома лошем стању, камен је био прекривен наслагама патине и маховине, графитима и траговима рђе, док су ланци од кованог гвожђа кородирали, а неки њихови делови су и недостајали.

Постављене су две двојезичне табле које приповедају о животу и политичком деловању Кнеза Михаила и говоре о томе шта се пре 152 године десило у Кошутњаку.




Направљен је и паркинг за аутомобиле и аутобусе дуж пута којим се долази до спомен-обележја на месту убиства кнеза Михаила. Оно се налази у оквиру просторно културно-историјске целине „Топчидер”, која је од 1987. године споменик културе од изузетног значаја.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Зеленски може постати други Бин Ладен

Меморијал 134 године

Идеја о подизању спомен-обележја иницирана је после трагичне смрти кнеза Михаила, 1868. године. Први предлог решења споменика дао је руски скулптор Михаил Осипович Микешин, који је на том месту осмислио меморијалну капелу. Од такве идеје одустало се и 1886. на месту кнежеве погибије постављена је камена плоча са уклесаним заветом ,,Твоја мисао погинути неће”.


Прочитајте још: 


– Плоча је потом уклоњена, што је три деценије касније приметио Феликс Каниц, репродукујући у својој књизи о Србији цртеж спомен-обележја места убиства. Тада је постављена ограда од кованог гвожђа (вертикалне шипке са украсним завршецима, обухваћене хоризонталним шипкама као држачима при дну и врху). Тиме је маркирано место на коме је кнез Михаило пао, у виду гробног места – наводе у градском Заводу за заштиту споменика културе.

На стаблу које се налазило изнад, на гвозденој куки постављено је кандило, израђено по типу затворених заобљених кандила.

Министарство грађевина Краљевине Србије, о државном трошку, подигло је камену ограду са ланцима 1912. године. Радове је извео београдски каменорезац Станко Димић.

[table id=1 /]



Далиборка Мучибабић / Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *