ББЦ: Рио Тинту наложено да обнови абориџинске пећине у Аустралији

0
Foto: Wikipedia/ Graeme Churchard/https://www.flickr.com/people/30659367@N00

Рударској компанији Рио Тинто аустралијске власти наложиле су да обнови абориџинску пећину стару 46.000 година коју је оштетио током трагања за рудом гвожђа, јавио је ББЦ. Инцидент се у Србији све чешће наводи као аргумент против те компаније која у околини Лознице планира да експлоатише литијум.

У експлозији која се догодила крајем маја у западној Аустралији, у кањону Јукан Горџ, уништена је пећина у којој су откривени најстарији познати пример коштаног алата у тој земљи, наоштрена кенгурова кост стара 28 хиљада година и плетеница стара 4.000 година.

Према неким анализама, у пећини се налазило и осам милиона тона првокласне руде гвожђа, вредних 96 милиона долара.

Након спроведене истраге, парламент у Аустралији је донео одлуку да компанија мора да компензује штету Абориџинима, који су власници земљишта на где се догодио инцидент.
У извештају парламента под називом „Никад више“ наводи се и да је рударски гигант знао колико је вредно оно онога што ће уништити, како и да поред те чињенице није одустао од своје намере.

То је, како се додаје, био и разлог да посланици предложе мораторијум на рударење у тој области, али и промену закона о заштити наслеђа, са циљем да се оно убудуће боље чува.

Рио Тинто је обећао да ће пооштрити контролу минирања, како се овако нешто не би поновило.

ПОСЛОВИ РИО ТИНТА У СРБИЈИ

Недуго након инцидента у Аустралији који је направио Рио Тинто, део јавности у Србији почео је све гласније да се залаже против те компаније, која већ дуже време има намеру да у долини реке Јадар, на западу Србије, експлоатише литијум.

Ти проблеми се, за разлику од оних у Аустралији, односе на заштиту животне средине, нарочито на загађење реке Јадар и реке Дрине, до којег би евентуално дошло током експлоатације руде јадарит.

Kомпанија Рио Тинто са друге стране тврди да ће у Србији, у вези са њиховим пословима, све бити по закону. Власт у Србији помиње и стратешко партнерство са њом.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!ББЦ

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.