ББЦ: Рио Тинту наложено да обнови абориџинске пећине у Аустралији

0

Foto: Wikipedia/ Graeme Churchard/https://www.flickr.com/people/30659367@N00

Рударској компанији Рио Тинто аустралијске власти наложиле су да обнови абориџинску пећину стару 46.000 година коју је оштетио током трагања за рудом гвожђа, јавио је ББЦ. Инцидент се у Србији све чешће наводи као аргумент против те компаније која у околини Лознице планира да експлоатише литијум.

У експлозији која се догодила крајем маја у западној Аустралији, у кањону Јукан Горџ, уништена је пећина у којој су откривени најстарији познати пример коштаног алата у тој земљи, наоштрена кенгурова кост стара 28 хиљада година и плетеница стара 4.000 година.

Према неким анализама, у пећини се налазило и осам милиона тона првокласне руде гвожђа, вредних 96 милиона долара.

Након спроведене истраге, парламент у Аустралији је донео одлуку да компанија мора да компензује штету Абориџинима, који су власници земљишта на где се догодио инцидент.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У извештају парламента под називом “Никад више” наводи се и да је рударски гигант знао колико је вредно оно онога што ће уништити, како и да поред те чињенице није одустао од своје намере.

То је, како се додаје, био и разлог да посланици предложе мораторијум на рударење у тој области, али и промену закона о заштити наслеђа, са циљем да се оно убудуће боље чува.

Рио Тинто је обећао да ће пооштрити контролу минирања, како се овако нешто не би поновило.

ПОСЛОВИ РИО ТИНТА У СРБИЈИ

Недуго након инцидента у Аустралији који је направио Рио Тинто, део јавности у Србији почео је све гласније да се залаже против те компаније, која већ дуже време има намеру да у долини реке Јадар, на западу Србије, експлоатише литијум.

Прочитајте још:  Евпропски посланици послали су писмо са новим уценама за Србе: Србија је крива за дестабилизацију на КиМ

Ти проблеми се, за разлику од оних у Аустралији, односе на заштиту животне средине, нарочито на загађење реке Јадар и реке Дрине, до којег би евентуално дошло током експлоатације руде јадарит.

Kомпанија Рио Тинто са друге стране тврди да ће у Србији, у вези са њиховим пословима, све бити по закону. Власт у Србији помиње и стратешко партнерство са њом.

[table id=1 /]



ББЦ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *