Сервер: Медлин Олбрајт ће бити укључена у дијалог Београда и шиптарских сепаратиста

0
срби

Медлин Олбрајт (Фото: AFP 2019 / JIM WATSON)

Професор на Универзитету „Џонс Хопкинс” у Вашингтону Данијел Сервер изјавио је да ће некадашња шефица америчке дипломатије Медлин Олбрајт бити укључена у дијалог Београда и Приштине у име наредне администрације САД, без обзира на то шта Срби мисле о њој.

„Није важно шта Срби мисле о томе да Медлин Олбрајт буде укључена или не. Она ће бити укључена. Бивша је државна секретарка и важна је струја, не толико у Демократској странци, већ у мислећем демократском свету, делу демократског света који мисли о спољног политици. А и живела је у Србији, говори српски. Мислим да би то требало ценити”, рекао је Сервер за телевизију Н1, пренео је Танјуг.




Сервер је казао да разуме да је „многи Срби неће ценити јер је заговарала учешће НАТО у рату после пропасти преговора у Рамбујеу”.

„А и савршено разумем како се постављају према мени, иако сам се ја противио бомбардовању. Ипак, није важно, она ће имати утицаја, има занимљиве ствари да каже”, навео је Сервер.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Додао је да зна да у Београд није добродошао нико од истакнутих учесника прошлонедељне седнице Спољнополитичког одбора Представничког дома Конгреса САД, на којој су разматрани политички приступи које би администрација будућег америчког председника Џозефа Бајдена могла да примени према Западном Балкану.




Учесници те седнице, на којој су уз Сервера и Олбрајтову говорили и одлазећи председавајући Одбора за спољне послове и албански лобиста Елиот Енгел и представник невладине Фондације Џејмстаун Јануш Бугајски, поручили су да Србија мора да призна Косово које треба да постане чланица УН.

Прочитајте још:  Абазовић шиптарским терористима честитао дан независног "Косова"

„Искрено, нико од нас, Јануш, Медлин Олбрајт, нико од нас није добродошао због онога што смо рекли. Београд се окренуо у смеру Русије, ка ултранационалистичком правцу”, оценио је Сервер.

Он је казао „Американци и Европљани морају заједно да раде” по питању дијалога Београда и Приштине јер су и ЕУ и САД доказали да не могу сами да дођу до решења проблема.

„Вучић је прилично јасно рекао да не жели да буде председник Србије који ће признати Косово. Мислим да је то озбиљно мислио. Мислим да се морамо спремити на чекање на председника Србије који ће то урадити, ако буде било потребе. У међувремену ћемо можда морати да размислимо о међусобном договору, али само ако Косово добије место у УН. Тај проблем мора бити решен, и ако проблем међусобног признавања не буде решен”, навео је Сервер.

[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *