Велика грешка министра са фриленсерима – Гастарбајтери и дијаспора више неће ништа уплаћивати – ЗБОГ СЛЕДЕЋИХ РАЗЛОГА

1
синиши

Александар Вучић и Синиша Мали

Kоначно се огласио поводом проблема са порезима за фриленсере и гастарбајтере и министар Синиша Мали.
У тексту доле видећете његово објашњење али најблаже речено министар није објаснио ни 30 посто проблема, што је врло лош знак не само за 160.000 фриленсера него и за гастарбајтере и дијаспору.

Проблеми су у следећем:

Десетине хиљада фриленсера, како оних који су били незапослени тако и оних из радног односа и поред вишеструких одлазака у пореску управу и питања како да реше проблем са порезом, добијали су одговор у ПУ да нити то знају нити имају упутства како да се реши јер тада пре 3 или више година закон Србије и порески систем није препознавао фриленсере као пореске обвезнике.

Уз то на питање фриленсера какав је статус са примањима из земаља потписника о избегавању двоструког опорезивања, из ПУ је добијан одговор да се порез на услуге сигурно неће плаћати а за остало немају никаква упутства.

Све је то тако функционисало док држави нису затребале паре па су ударили на фриленсере по процени да нису озбиљан противник те да се неће озбиљно ни супротстављати.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




На страну та страшна грешка која ће ИТ индустрију уназадити за најмање 10 година а што би требало да буде развојна шанса Србије. Македонија је то например препознала и за фриленсере без фирме одредила 10 посто пореза.

Оваквим начином наплате пореза са невероватно кратким роком плаћања пореза, српска влада од сиромашних фриленсера прави бескућнике јер ће многима узети куће и станове за ситне паре.

Оваквим понашањем влада Србије једе саму себе и државу тера у стечај убрзаним темпом. Фриленсери нису копачи ровова него најталентованији људи Србије који треба да земљу повуку напред. Влада их ниподаштава и тера у сиромаштво.


Прочитајте још: 

Прочитајте још:  Шта доноси Закон о дигиталној имовини: Биће потребан "бели папир"

Још већи проблем од фриленсера су гастарбајтери који више никад неће веровати ни влади ни власти јер гледају шта влада ради са фриленсерима и извлаче закључак да су они следећи на реду.

Пре неколико дана Министарство финансија је објавило у новинама и медијима да се гастарбајтери не брину јер они неће доћи под удар закона те да неће ништа плаћати у Србији за новац који су послали породицама




Али проблем је тај што су то исто рекли и фриленсерима пре 3-4 године па им сада скидају кожу са леђа.

Осим тога то саопштење је само медијско обавештење а већ за годину или две гастарбајтери могу доћи под удар неких промењених закона или можда другачије протумачених.

Гастарбајтери и дијаспора више не верују властима и уплате ће бити све мање убрзавајући већ известан банкрот Србије.

Несхватљиво је да нико из Министарства финансија није схватао шта ће се десити када крену на 160.000 фриленсера од којих су најмање 98 посто зарађивали по пар сторина евра одржавајући пуки живот.

Примера ради ако узмете класичан пример месечне зараде фриленсера од например 250 евра месечно, то је за 5 година износ од 15.000 евра плус велике камате.

Kо ће то да плати када су са тим хранили децу? А Пореска управа тражи да се то плати у року од 15 дана са претњом принудне наплате и одузимања имовине.


Прочитајте још: 


Дакле шта смо сада добили са невероватно непромишљеним и грубим нападом на фриленсере?

Добили смо 160.000 људи у сиромаштву и неколико милиона гастарбајтера и дијаспоре која је престрашена и не жели више да шаље новац у Србију плашећи се одмазде.

Прочитајте још:  Директор “Наменске” из Лучана нема за плату радника, али има за базен (видео)

Већ од првих вести о грубом поступку са фриленсерима, дијаспора и гастарбајтери су смањили слање новца у Србију за пола милијарде евра. Сваким месецом то ће се смањивати.

Уместо да Министарство финансија хитно реагује и потражи решење за фриленсере и спречи њихово осиромашење и тако релаксира односе и са гастарбајтерима, пореска управа убрзано ради на издавању решења фриленсерима по којима све што су зарадили морају да предају држави




А фриленсери су потрошили паре на храну и гајење деце и сада су у претњи да постану социјални случајеви.

И њих није мало, има их чак 160.000 људи

Посебно је питање оних људи у иностранству којих има на сторине хиљада и који су у сивој зони, дакле у потпуно истом статусу као фриленсери у Србији који раде за страног послодавца.

Гастарбајтери који су у сивој зони и којих има најмање пола милиона не плаћају ни један порез али се њихов новац не опорезује нити то пореска управа може да идентификује.

Намеће се решење за самоорганизовање фриленсера да отворе налоге на физичко лице у иностранству које ће им слати новац у Србију јер ће такве случајеве ПУ третирати као гастарбајтере.

Ово решење је врло погодно јер циља на слабост министарства финансија и пореске управе који од гастарбајтера не траже никакве доказе, очигледно због прилива новца од неколико милијарди, док од 160.000 фриленсера траже доказе да им је страни послодавац платио порез на услуге.




На страну Упwорк где је у зависности од договора могуће да неко није платио ни порез на услуге али у случају гиганта Гугла то није могуће јер је порез на услуге плаћен пре исплате.

ПУ не признаје ни уговор са Гуглом где све јасно пише и тражи да се сами организујете и тражите писане доказе од банака преко којих је Гугл уплаћивао новац.

Прочитајте још:  Фриленсери у Србији који су зарађивали до 467 евра месечно не дугују ништа држави

Министарство финансија и ПУ знају да је то кршење закона али се нису на то обазирали па су као казну добили одустајање гастарбајтера и дијаспоре од слања новца у Србију од чега је Србија деценијама буквално живела.

Тако смо добили живи пример како изгледа када народски речено, закољеш вола за килограм меса.

Наводимо одговор министра Синише Малог одакле се види да министар није схватио дубину проблема:

Разлика између фриленсера и гастарбајтера

На питања посланице Марине Рагуш (СПАС) о порезу гастарбајтера и фриленсера, министар Мали нагласио је да постоји једна велика разлика између ове две категорије људи.

“Фриленсери нису у радном односу”, истакао је он.




Мали је напоменуо да нико није ни имао обавезу да фриленсере обавештава да треба да плате порез, те да је та обавеза на снази годинама, али да је број фриленс радника увећан у последњем периоду и стога је недавно и привукао већу пажњу јавности. Он је рекао и да ће следеће године разговарати са фриленсерима о евентуалним променама неких закона, али је такође истакао да треба сагледати све ефекте, разговарати са свима и да се пореске законе не би требало често мењати.

“Не могу да будем неодговоран министар финансија само зато што је неко пропустио нешто да прочита или неко нешто није видео. Нико не жели да се порески закони мењају из дана у дан, морамо да имамо систематски и дугорочни приступ”, поручио је Мали у Скупштини Србије.

Министар је навео да су се поједини фриленсери организовали и да раде као предузетници и самим тим плаћају порез држави, а да је једно удружење сву кривицу због тога што не плаћају порезе пребацило на Пореску управу. Фриленсери су, каже, постали критична маса последњих година, односно има их толико у систему Пореске управе да их је она идентификовала као групу на коју треба обратити пажњу.

[table id=1 /]



Мирко Васић, агенције

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Велика грешка министра са фриленсерима – Гастарбајтери и дијаспора више неће ништа уплаћивати – ЗБОГ СЛЕДЕЋИХ РАЗЛОГА

  1. zanimljiva situacija kada se onaj ko ne postuje sopstvene zakone a to su gospoda drzavni sluzbenice, sete da im je kasa prazna, a da, rekao im to svemoguci, i onda krenu da kopaju sta to nisu radili a trebali su. i gle cuda postoje neki ljudi koji godinama, decenijama nisu placali porez i niko ih nije ni opominjao a kamoli ganjao zbog toga. ko je kriv? svemoguci sigurno nije jer ima imunitet, i batu, i bataljon ulizic ai poltrona koji ga stite, ali ako nije kriv svemoguci onda su krivci moguci, a to su oni koji nisu zaposleni, a zamislite radili su nesto i dobijali pare. kazu da je Ustav garant ravnopravnosti, ali cije? onih koji nisu placali porez i onih koji jesu placali porez? onih koji jesu postovali zakon i onih koji nisu postovali zakon? prvo u zatvor svi sluzbenici ciji je posao bio da urede tu oblast i da se staraju o tome u skaldu sa zakonom. a posle da se sprovode ti zakoni, dakle samo sprovode, zakoni i za one koji misle da mogu da posluju mimo zakona. i to se zove pravda za sve. ako bi se pravda isterivala samo za one koji nisu placali poreze to ne bi bila pravda nego selektivna pravda a to je put u propast. ima jedan problem, a to je da su zatvori prepuni a fabrika za nanogice ne moze da postigne da ih nastancuje koliko ima prekrsioca zakona u jednoj maloj zemlji kao sto je srbistan. nismo na dobrom putu i nase generacije ce jos uvek ziveti u ovom blatu od drzave a kako stvari stoje ne samo ove generacije. nekome se neda ta uredjena drzava a neko to bas voli da je tako. pitanje z amilion dolara, ko to voli da je to sve tako kako ne treba?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *