МАСKЕ ОБАВЕЗНЕ И ЗА ДЕЦУ СТАРИЈУ ОД 4 ГОДИНЕ Влада усвојила Уредбу, детаљно објашњене НОВЕ МЕРЕ

2

Shutterstock

У Службеном гласнику Србије јуче је објављена најновија владина Уредба о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести ковид 19, у којој су детаљно наведене најновије мере које ступају на снагу у недељу, поједине које важе одавно, али и неке које су унеле забуну.

У најновијој Уредби која је јуче усвојена на седници Владе Србије до детаља је објашњена нова мера везана за ПЦР тест и улазак у Србију, која ступа на снагу у недељу, 20. децембра.

Оно што се у последњем владином документу такође наводи, јесте и да су деца старија од четири године дужна да носе заштитне маске. Ово је мера о којој се у последње време уопште није говорило, нити расправљало у јавности.

Улазак у Србију, ПЦР тест, карантин

У члану четири детаљно је ојашњена најновија одлука Владе Србије везана за улазак страних држављана и наших људи који живе у иностранству.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!




У Уредби се наводи:

Странцима је улазак у Републику Србију дозвољен само ако поседују негативан РТ-ПЦР тест на присуство вируса САРС-ЦоВ-2, не старији од 48 часова, издат од стране референтне лабораторије државе из које долазе. Путници треба да се тестирају пре путовања, не приликом доласка у Републику Србију. У Србију не могу ући уколико нису тестирани и не поседују негативан РТ-ПЦР тест и морају се вратити у земљу из које долазе. Уколико постоји кашњење приликом уласка у Републику Србију, а које се не може приписати кривици путника већ је последица спољног догађаја који се није могао предвидети, избећи или отклонити (кашњење/одлагање лета, поласка аутобуса, воза и сл.), онда тест не може бити старији од 72 сата приликом уласка у Републику Србију.

Прочитајте још:  ПИРАМИДЕ ШТИТЕ ОД КОРОНЕ! Несторовић поново бриљира, интернет гори!

Држављанима Републике Србије и страним држављанима који имају одобрен привремени боравак или стално настањење у Србији, као и члановима дипломатско-конзуларног особља и члановима њихових породица, а који не поседују негативан РТ-ПЦР тест на присуство вируса САРС-ЦоВ-2, издат од стране референтне лабораторије државе из које долазе не старији од 48 часова од датума издавања резултата, на улазу у Србију одређује се мера карантина у кућним условима у трајању од 10 дана.

Kарантин престаје да важи ако лице коме је одређен у периоду трајања мере добије негативан РТ-ПЦР тест на присуство вируса САРС-ЦоВ-2 издат од стране референтне лабораторије.

На улазу у Србију на граничним прелазима биће истакнута здравствена упозорења, а приликом пасошке контроле могу бити и уручивана и друга писана обавештења у форми здравственог упозорења.




Међутим, оно што се у уредби такође спомиње и што је збунуло многе, јесте члан који се везује за децу и ношење маски. како стоји у последњој Владиној уредби деца старија од четири године, обавезна су да носе маске. Уз добро позната правила о ношењу маски у затвореном простору, додаје се и ово:

“Родитељи малолетне деце или деце са посебним потребама, односно њихови старатељи, дужни су да обезбеде да деца старија од четири године носе заштитну маску у – затвореном простору и напољу када није могуће обезедити дистанцу већу од два метра”.

Излазак из болнице без контролног теста

У члану два Уредбе дефинисано је болничко лечење, кућна изолација, али и протоколи за излазак из болнице, па се тако наводи да није неопходан контролни тест на корону да би пацијент изашао са болничког лечења.

Прочитајте још:  Сећање на страдале у Јошаници

У Уредби стоји да код лица којима је тестирањем утврђено присуство вируса САРС-ЦоВ-2, а код којих није утврђено присуство ниједног симптома или знака заразне болести ЦОВИД-19 , упућују се у кућну изолацију са здравственим надзором у трајању од 14 дана. Након овог периода треба да се јаве на преглед код лекара примарне здравствене заштите (ЦОВИД амбуланте) у Дому здравља.

Лица оболела од Kовида, а код којих тежина болести не захтева лечење у болничким условима, током периода заразности, након прегледа лекара специјалисте, упућују у кућну изолацију под здравственим надзором лекара примарне здравствене заштите (ЦОВИД амбуланте). По потреби се упућују и у пријемно-тријажни центар ЦОВИД болница.


Прочитајте још: 


Лица која су оболела од заразне болести ЦОВИД-19 изазване вирусом САРС-ЦоВ-2, након изолације, лечења и отпуштања на кућно лечење без контролог РТ-ПЦР тестирања, дужна су да остану под здравственим надзором још 14 дана (кућна изолација), након чега се јављају на преглед лекара примарне здравствене заштите (ЦОВИД амбуланте) у дому здравља.

Kада уредба ступа на снагу

Ова уредба ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у „Службеном гласнику Републике Србије”, осим одредаба које се тичу ПЦР теста за улазак у Србију, а што се примењује од 20. децембра до 10. јануара 2021. године. Одредба која је повезана са уласком у земљу и која се односи на контролу карантина у кућним условима, може се примењивати неколико дана дуже до 19. јануара 2021. године.

Прочитајте још:  Сјаши Курта да узјаше Мурта: Александар Антић нови в.д. директора Коридора Србије

[table id=1 /]



Блиц

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “МАСKЕ ОБАВЕЗНЕ И ЗА ДЕЦУ СТАРИЈУ ОД 4 ГОДИНЕ Влада усвојила Уредбу, детаљно објашњене НОВЕ МЕРЕ

  1. Терају и децу носити маске без икаквих усвојених услова о квалитету и исправности маски, шта то значи? можеш носити маску и са ђубришта и из контејнера, пред “законом” си чист.
    Зна свако ко није тешки имбецил да маске не могу заштити ни од смрдљивог прдежа а камоли нано честица отрова које дан и ноћ сипају глумећи “вирусе” из авиона да нас потрују као нежељене инсекте у кухињи, укључујући и дечицу нафиловану отровним вакцинама.
    Маске су ту само да нас додатно разболе бактеријским упалама устајалог ваздуха у плућима.
    Коме могу пасти ове мере погубног тровачког насиља према људима? Људским облицима свести сигурно НЕ, али ето “нашој власти” дражи су коруптивни $ ( које ћемо платити болестима, животима, стеченим и наслеђеним имањима ) него људски род који их је направио, родио и у скромности одхранио.
    Али свако зло има и своје добро, да раздвоји багру капоа нељудске свести од људи, па када дође време наплате да буде што мање “успутне штете”. После другог рата многи капои су подављени у клозет јамама

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *