УПОЗОРИО НА ГРЕШКЕ У МЕРЕЊУ ЗАГАЂЕНОГ ВАЗДУХА, ПА ДОБИО ОТКАЗ: Побуна против нових критеријума

2
(Фото: Pixabay)

Сада већ бивши начелник Одељења за контролу квалитета ваздуха у Агенцији за заштиту животне средине Миленко Јовановић, након што је упозоравао директора на погрешна поступања када је реч о мерењу загађења ваздуха – добио је отказ.

Формално, раскид уговора о раду образложен је дисциплинским поступком против Јовановића. Прво му је одузет службени телефон, укинута имејл адреса, покренут дисциплински поступак, да би пре две недеље остао без посла.

Све је кренуло крајем октобра, када је Агенција за заштиту животне средине по налогу директора, променила критеријуме за оцењивање квалитета ваздуха, мимо процедуре и знања запослених у одељењима, којима је то стручни посао, па је „загађен“ ваздух постао „прихватљив“. Како је Јовановић испричао за „Новости“, начин на који су ти критеријуми мењани је погрешан и сумњив, чак и да су имали добру намеру, тврдећи да то указује да постоји намера прикривања информација.
Побунио се против промене критеријума по којима је „загађен“ ваздух постао „прихватљив“

– Када је јавност сазнала за промену параметара, то није било први пут, јер сам прве измене видео још крајем октобра – казао нам је Јовановић. – Мејлом сам питао директора о чему је реч, јер наше одељење, иако је надлежно за то, није било обавештено. За четири дана три пута је мењао критеријуме. Суштина је да су све измене морале бити урађене у договору са свим стручним институцијама.

Епилог његове побуне био је, каже, да су за пола дана спровели исконструисани дисциплински поступак против њега, оптужили га да немам добру сарадњу са надређенима и подређенима, без саслушања колега из његовог одељења.

– После мене, још једном колеги, начелнику за ИТ сектор, који је светски признати експерт, блокиран је службени мејл – додаје он.
Јовановић, некадашњи начелник у Агенцији, због добрих резултата у вођењу посла, који су подигли углед овој установи у земљи и Европи, без мрље у професионалном раду, сматра да није заслужио стручно и лично понижење.

Пред пензијом
Добио сам отказ 19 месеци пред пензију, због наводне одговорности за лоше стање и неодржавање мерних станица, које су сада објективно у одличном стању – тврди Јовановић. – Између осталог, ја сам поставио свих 40 станица у Србији.

Поводом оптужби Миленка Јовановића, из Агенције су одговорили да су његови наводи „покушаји дезинформисања јавности, пласирајући информацију о наводном мењању критеријума за оцену квалитета ваздуха“.

Агенција тврди да Јовановић покушава да обмане јавност
– Чињеница је да је Агенција само ускладила распоне индекса квалитета са онима које користи Завод за јавно здравље Београд – наводе у саопштењу. – Нису мењани критеријуми за оцењивање квалитета ваздуха, који су обухваћени законском регулативом. Због непоштовања процедура у организацији рада Одељења којим је руководио, неадекватног одржавања аутоматских мерних станица и непримереног понашања, дисциплинска комисија је покренула поступак и 13. новембра донела решење о престанку радног односа.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Новости

2 Коментара

 1. Tuziti bagru odmah….
  narode ustaj, svi na ulice, uzasno je stanje u zemlji po svim pitanjima..
  Bagra uspeva da nas satire jer je videla da niko ne pruža otpor.
  Ovako prođu oni koji su hrabri i misle svojom glavom. Koji imaju srce i ne daju bagri da im vređa inteligenciju.
  Ljudi koji zive onako kako Bog zapoveda.
  Krajnje je vreme ovcama reci da izađu iz tora..
  Ovaj put morace da slusaju pametnije od sebe..
  Dodli smo do kraja, sada udaraju direktno na porodice, na zdravlje.
  Ispravi se Srbine, ne daj da te Bagra satire u sopstvenoj kuci…
  Svi na ulice..

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.