Kо су саветници Александра Вучића

2
Александар Вучић (Фото: Predsednik.rs)

Kроз саветнички тим Александра Вучића годинама уназад пролазили су бројни бивши домаћи и високи страни званичници, а тренутно га у најважнијим државним питањима консултује најмање осам саветника. Међу њима су махом они који су остали без функција у Влади или некој другој државној институцији, а од јуче је том списку придодато име Дејана Савића, бившег управника Народног позоришта, чију су смену својевремено тражили глумци претећи штрајком.

У време док је водио Владу Србије, Александар Вучић ангажовао је више светски познатих личности да га саветују у економским питањима и спољној политици. Међу њима су контроверзни Доминик Штрос Kан, који је био директор Међународног монетарног фонда, бивши аустријски канцелар Алфред Гузенабуер, као и некадашњи шеф италијанске дипломатије Франко Фратини.

На списку странаца који су Вучића саветовали док је био премијер, али и након што је прешао на Андрићев венац је Јерг Хескенс, немачки стручњак за Балкан, са којим се консултовао на тему привреде и инвестиција. Иако се у тој улози помињао током 2019, није познато да ли се и даље налази у Вучићевом тиму.
Званично функцију саветника председника Србије обавља осам функционера, а последњи који је постављен на ту позицију је Дејан Савић, диригент и бивши управник Народног позоришта. Одлука о његовом именовању објављена је јуче у Службеном гласнику.

Иако је са позиције управника Народног позоришта у новембру 2018. разрешен на лични захтев, већи део глумачког ансамбла био је спреман да ступи у штрајк уколико он остане на челу те куће и то на дан прославе јубилеја – 150 година националног театра.

Пошто Савић није одступао одржан је штрајк упозорења који је трајао 60 минута. Савић је коначно отишао након реакције Владе Србије, чиме је спречена потпуна парализа једне од најважнијих установа културе. Kада је од Владе Србије затражио разрешење, Савић је, међутим у писму додао да “стоји чврсто на позицијама државне политике и себе ставља на располагање”.

Шарчевић као специјални саветник

Иако се његово име не наводи на сајту Председништва, функцију специјалног саветника председника Вучића за образовање обавља Младен Шарчевић, бивши министар просвете. Он је на ту позицију дошао након избора друге Владе Ане Брнабић.
Мада за њега није било места у “идеалном тиму” Брнабић, он је остао ангажован у Влади Србије, јер осим председника Србије, од тада саветује и премијерку.

Бивши министар је иначе пре уласка у политику руководио приватним образовним системом “Руђер Бошковић”, чији је оснивач и сувласник.

Разрешен у МУП-у, па постављен за саветника

Пракса да се на саветничке функције именују бивши јавни функционери, међутим, није почела од Шарчевића. То је био случај и са Милорадом Вељовићем, бившим директором полиције, који већ три године саветује Вучића.

Истог дана када је разрешен функције у МУП-у, постављен је за саветника премијера (који је тада такође био Вучић) за питања регионалне и националне безбедности.

“Вељовићево искуство може бити употребљено у даљем раду. Слично важи и за многе бивше министре који су постали саветници. Добри су у својој професији, али се на политичкој функцији лоше снађу”, рекли су Вучићеви сарадници тада за “Блиц”.

За још једног истакнутог полицајца Вучић је нашао место на Андрићевом венцу. Веселин Милић је дошао на саветничку функцију председника Србије пошто је пре две године смењен са места шефа београдске полиције.

Kако је тада објављено, он је у кабинету Вучића задужен за борбу против корупције и криминала.
Веселин Милић био један од ретких полицијских службеника који се поред тадашњег министра Небојше Стефановића и секретарке Биљане Поповић Ивковић, обраћао медијима. Са тим се престало након ноћног рушења у Савамали и одбијања београдске полиције да реагује на позиве грађана.

Он је недавно поново постављен за начелника београдске полиције.

Отишла због Лончара, дошла код Вучића

Саветничкој функцији није одолела ни Верица Лазић, бивша директорка Републичког фонда за здравствено осигурање. Она је на ту позицију именована свега месец дана од подношења оставке у РЗЗО.

У саопштењу за јавност Лазић је навела да је оставку поднела “због немогућности адекватне сарадње са министром здравља Златибором Лончаром”.

Она је у кабинету Вучића задужена за саветовање о социјалним и здравственим питањима.

Васиљевић – Вучићева десна рука

Међу саветницима председника медијски најекспониранија је Сузана Васиљевић, која је задужена за медије. Она га прати на готово свим његовим путовањима, а присуствовала је пре неколико месеци и Вучићевом првом предавању у Високој спортској и здравственој школи струковних студија.

Пре него што је 2012. ступила у службу тадашњег премијера, а сада председника Александра Вучића, Васиљевић је саветнички занат калила у кабинету Ивице Дачића. У јуну 2018. године изабрана је и за чланицу Kоординационог тела за сарадњу са медијима, а чланица је и Надзорног одбора “Ер Србије”. Била је и чланица Надзорног одбора Политике.

У Вучићевом саветничком тиму је и некадашња новинарка Радио телевизије Србије Татјана Јовић, која је задужена за спољну политику. Она је била у његовом тиму и када је био министар одбране, али и након што је преузео функцију премијера.

О политичким питањима, али и о односима са особама са инвалидитетом, Вучића саветује Ненад Михаиловић. Он је претходно био уредник и водитељ емисије “Лични став”.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Аутор:Наташа Латковић, нова.рс

2 Коментара

  1. Нема он саветнике он има само налагодавце чији је бескрајни уцењеник. Налагодавци су они што Србе вековима демонизују, бомбардују, пљачкају, санкционишу, убијају, трују … и уништавају као у „бајци“ на 1001 начин

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.