“Kо се не вакцинише, неће добити хлеб”

1

Tinatin/Shutterstock

“Kо се не вакцинише не добија хлеб” један је од новинских наслова из 1914. године у Kраљевини Србији усред епидемије пегавог тифуса.

У поменутој вести речено је да је обављена обавезна вакцинација грађана оба пола од пет до четрдесет пет година у Ћуприји.



Општина је путем прогласа упозорила грађанство на потребу вакцинисања, али је такође отишла и корак даље.

Наиме, општина је решила да се ниједном домаћинству не издаје хлеб ако здравствена књижица није оверена потврдом за вакцинацију.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Епидемија у Србији 1914. и 1915. године била је једна од најтежих на овом простору, јер су се истовремено јавиле три врсте тифуса – повратни, трбушни и пегави тифус. Ове пошасти су се појавиле као пратећа појава рата, као последица ванредног стања у ком се Србија нашла у првим годинама Великог рата.

[table id=1 /]



Б92

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на ““Kо се не вакцинише, неће добити хлеб”

  1. Не знам шта се жели постићи овим чланком, можда заплашити људе и рећи им како је некада била обавезна вакцина. Сулудо је упоређивати оно вријеме када је харао тифус, што се могло и видјети, са овом лажном епидемијом Ковид-19 кад се много тога и не зна, сумња се да и постоји некакав вирус и да је све велика лаж, а зараза тифуса у Првом свјетском рату било је нешто стравично, то је описао и Добрица Ћосић у роману “Време смрти”, пишући о Колубарској бици и Ваљевској болници. Не треба замењивати тезе, тада је, 1914. и 1915, била једна вакцина, а не као данас против корона вируса четири-пет непровјерених вакцина, које су још у испитивању.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *