Графит „Исус мрзи Србе“ исписан на цркви у Приштини након литургије

0
свештеника

(Фото: EPA/VALDRIN XHEMAJ)

После јучерашње литургије у недовршеном храму Христа Спаса у Приштини освануо је графит “Исус мрзи Србе“, јавља РТС.

Kосовски министар омладине, спорта и културе Хајрула Чеку раније је изјавио поводом јучерашње литургије да се верске активности не могу користити у политичке сврхе, нити кршити ред, закон и правду.

„За мир који данас уживамо платили смо високу цену, тако да косовске институције нец́е толерисати радње које утичу на јавну безбедност, интервенишу у независности судства и промовишу сукобе који угрожавају суживот међу заједницама“, написао је Чеку на Фејсбуку, преноси Kоссев.

Он је написао да косовска полиција није унапред обавештена о литургији и да то представља кршење правила јавне безбедности на Kосову.

Студенти из Приштине су најавили протест у петак у 11 часова због догађаја у цркви, како пише овај портал позивајући се на приштинске медије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!



Владика рашко-призренски Теодосије одржао је јуче литургију у том храму, а током догађаја појавила се и косовска полиција која је извршила инспекцију.

Храм Христа Спаса предмет је спора косовских власти са Српском православном црквом.

Пре скоро четири године Универзитет у Приштини, у чијој се непосредној близини налази градски храм, тужио је СПЦ због наводне узурпације више од четири хектара земљишта универзитета.

Епархија је на тужбу Универзитета у Приштини одговорила контратужбом, те је 2017. Универзитет изгубио прву парницу, док је рочиште у марту ове године пред Основним судом у Приштини, како су писали косовски медији, одложено.

Храм Христа Спаса чија је градња започета 1990. године и прекинута 1998. године због избијања рата, више је пута био изложен нападима, у једном тренутку је коришћен и као јавни тоалет. Такође, коришћен је и за музички спот, а 2015. године зидови храма су послужили и као „бедеми за алпинизам“, пише Kоссев.

Прочитајте још:  Тајно наоружавање Шиптара у току преговора — јасна порука целом свету

Док званична Приштина сматра да је храм подигнут на земљишту универзитета, Српска православна црква је више пута истицала да ће сваки насртај на храм третирати као отворен напад на СПЦ.

[table id=1 /]



КоССев / РТС

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *