Зорана Михајловић свакако може да рачуна на кривичне пријаве против себе, она је највећи заговорник изградње МХЕ и при томе министар енергетике у оно време

3

Кривична пријава против бившег министра заштите животне средине Горана Тривана поднета је због несавесног поступања у области регулисања изградње малих хидроелектрана, рекла је министарка рударстава и енергетике Зорана Михајловић и истакла да о томе да ли има елемената за кривичну пријаву одлучују надлежни органи. Гостујући на Н1, бивши министар каже да није обавештен пријави. “Али она (Зорана Михајловић) свакако може да рачуна са кривичним пријавама против ње”, навео је. Сматра да тако нешто није порука СПС-у, као коалиционом партнеру СНС, већ министаркина “лична потреба да буде стално у центру пажње” и да то ради због политичких поена.

На питање шта мисли да је погодило министарку у интервјуу у ком је говорио о томе да је технологија којом се литијум издваја катастрофално лоша и да нема дилеме да уништава животну средину, Триван каже да министарка „није тема“ и да на политичком небу она уноси високу температуру и ствара конфликте, а да он не жели у томе да учествује.

Горан Триван је, гостујући у Дану уживо, рекао да то што Михајловићева жели неког да прогласи кртивцем за МХЕ „јесте цинизам најгоре врсте“.

„Највећи заговорник изградње МХЕ, при том министар енергетике и заштите животне средине у оно време – дакле Зорана Михајловић, која је створила услове да се МХЕ граде, да било коме спочитава да нешто није урадио, на то се може поставити само неколико питања – шта је урадила као министар и зашто је дозволила изградњу МХЕ, нарочито у заштићеним добрима, јер је белодано јасно да су оне, деривационе МХЕ, штетне потпуно, и пошто је то јасно, зашто је донела такав став“, упитао је Триван. Он је упитао зашто Михајловићева није донела документа о којима сада спочитава. „И зашто даља министарства иза тога, а било је бар два министра пре мене, нису донела документа која ја нисам донео и зашто их не спомиње“, упитао је, додајући да се ту, између осталог, ради о њеним партијским колегама.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Триван каже да јавност зна да ко се за шта залагао, додајући да ниједна МХЕ није добила дозволу док је он био министар. Он наводи да је министарка постала портпарол Министарства животне средине и сматра то ради због политичких поена.

Он оцењује да се и власт и опозиција сада такмиче ко ће сакупити поене оних грађана који заиста мисле да је важна животна средина. Животна средина је најважнија, важнија од профита, али исто тако није дневнополитичка прича, додао је.

Прочитајте још:  Дугови су позадина политике Запада

Министарка Михајловић је навела да министарство на чијем је челу био Триван није спроводило надзор над законитошћу рада Завода за заштиту природе који је мењао издате услове за градњу МХЕ на истој локацији, те да је одговорно за вишегодишње недоношење правилника о минималном одрживом протоку, којим би се спасле многе реке, јер би био утврђен биолошки минимум.

Триван те опружбе види као лицемeрне. Он пита зашто Михајловићева, као министарка енергетике, није донела правилник о биолошком минимуму, јер је „он услов свих услова“. Како сте дозволили МХЕ а нисте донели тај услов, ко је радио ту студију, пита и додаје да су се људи који су је радили оградили – да нису урадили сва испитивања. Она (Михајловић) је то требало да уради, па сви после ње, каже. „Да се запитамо ко је поставио директора Завода за заштиту природе“, каже Триван, додајући да је рад тог човека био скандалозан, као и да му је истекао мандат. Зашто на нашу иницијативу нису променили директора, пита. Зна се ко је кога ту поставио, каже Триван, додајући да је директора управо упознао у кабинету министарке Михајловић, која га је, како каже, и поставила.

„Ја сам онемогућио изградњу МХЕ… Формалистички приступ – да ли сам донео неки документ или нисам – је смешан, пре свега зато што је то требало да донесе неко пре мене и не може сада да буде амнестиран“, навео је и додао да му је савест чиста.

О критикама и власти и опозиције: Чист сам као суза



Упитан о томе што је Савез 90/ Зелени Србије саопштио да су се сваке године преко сумњивих конкурса из Зеленог фонда распоређивала велика финансијска средства и да су у питању 22 фирме које су се понављале из године у годину, а да су и њега довели у везу са тим конкурсом, односно да су власници фирми блиски њему, Триван каже да зна о чему се ради и да су то послови збрињавања опасног отпада, као и да су хапсили криминалце који су такав отпад закопавали на местима која нису за то предвиђена.

Прочитајте још:  Kо је ухапшени државни секретар из Зораниног министарства: Поледица се 17 година сели са функције на функцију

„Све је урађено у складу са законом, министар лично не учествује у тоим стварима, нити сам протежирао било коју фирму. Све је чисто као суза… Отпада свака могућност да је ту било малверзација. Радили смо апсолутно у складу са законом, нисмо форсирали ничије интересе и обавили смо јако велики посао у том смислу“, навео је.

Савез 90/ Зелени Србије су навели у саопштењу да је полиција недавно предала извештај Тужилаштву за организовани криминал, које треба да одлучи да ли ће подићи оптужницу. Контрола полиције је обухватила 2018. годину али ако узмемо у обзир да се лако може утврдити и прерасподела истих средстава и током 2019. где долазимо до закључак да увек исти, по истом систему, примају средства, из године у годину – 22 фирме се понављају, толико очигледно, наводе из ове странке. „Како запослени по ћошковима причају, јер сви чувају своје радно место, сви налози су долазили из Кабинета минстра и шефа кабинета, што и јесте у логичкој вези јер запослени немају ингиренцију да одлучују о тако великим средствима“, рекли су у Савезу 90/Зелених Србије. Триван каже да тако нешто није истина.

На питање да ли му је неки сигнал то што против њега долазе напади и из власти и из опозиције, каже да је његова политика о екологији имала за циљ да дигне јавно мнење, а да је начин да то уради био да буду бескомпромисни, „јер компромисе о животној средини имамо 30 година“, да се толико ћутало и да је то разлог што многе проблеме нисмо решили. Затим је, каже, одлучио да отвори сва питања. „Свестан тога да на пословима опасног отпада, на пословима МХЕ има толико великих финансијских интереса, да ћу се сударити са олигархијама и тајкунима који имају ужасно велике интересе и то траје годинама. Много више од оног што смо ми пронашли, постоји у Србији. Али није било другог начина од таквог да на тај начин отворите то питање… До ваздуха, пре свега говорећи о томе да треба да укинемо увоз евро 3 и евро 4, пре свега што је то неуралгично питање и за грађане и за политичаре и да то тиже тему, и подигли смо тему – и сада се сви грађани интересују за то“, каже гост Дана уживо.

Прочитајте још:  Становници Остружнице очајни, моле Грујичићку за помоћ: Немамо педијатра већ две године, блокираћемо путеве!

Триван наводи да су померили читаву ствар. „Кад добијате ударце са леве и десне стране, одозго и одоздо, то значи да сте додирнули неке занимљиве интересе… Моје је било да негде побудимо и власт и опозицију и НВО. И веома сам задовољан тиме и то је сигнал да смо заправо урадили добар посао“, наводи.



„Порука СПС-у? Не бих рекао“

Упитан да ли је то што коментарише и саопштава министарка Михајловић нека порука СПС-у, Триван каже да не би то рекао и да заправо то доживљава као „њену личну потребу да буде стално у центру пажње и њену личну потребу да о свакој актуелњ теми у друштву каже своје мјишљење“.

„Ја мислим да је она претерала са тим – не може једна особа да буде компетентна да да своје мишљење о свакој теми у друштву, али то је њен избор – ја њу разумем али се не слажем с тим“, навео је.

У интервјуу за Данас Триван је навео да би СПС требало да објасни због чега је одустала од принципа да та партија мора увек имати свог председничког кандидата, што је установио њен лидер Ивица Дачић. У тренутку смо када СПС мора озбиљно да размишља о свом опстанку и политици, каже Триван, упитан о тој изјави.

Каже да је мишљења да је коалиција са напредњацима за СПС добра, али наводи и да лидер социјалиста не може сам да одлучује о томе да ли странка неће да има свог кандидата. Главни одбор ће о томе одлучивати на темељу свих аргумената, додаје.

Каже да јесте за то да буду у коалицији са СНС и да подрже заједничке кандидате „када се договоримо“, али да није за то да СПС изгуби свој индентитет.

Подсетио је да су на прошлим изборима изгубили близу 70.000 гласова, што значи, како каже, да морају да се запитају зашто се то догодило. „И где је суштина наше политике коју смо заборавили, а то је пре свега социјална политика и животна средина која је иманентно левичарска ствар, али и ствар свих нас“, додао је и упитао треба ли објашњавати да је екологија тако важна ствар, нарочито кад се погледа шта се дешава у многим државама, пре свега у Немачкој.

[table id=1 /]



(Н1)

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

3 утиска на “Зорана Михајловић свакако може да рачуна на кривичне пријаве против себе, она је највећи заговорник изградње МХЕ и при томе министар енергетике у оно време

  1. Ха, ха … па милиони кривичних пријава су подигнуте од 45 до данас, доказа о безакоњу шлепери, вагони, возови, бродови, хангари пуни … али се по њима не подижу оптужнице нити се суди праведно ни у првостепеној пресуди а камоли да тужбе и прсуде поентирају у праоснажну пресуду а тек још да са грађани обештете по закону … мисаона именица. Шта у Србији значе кривичне пријава које се у бунаре без дна бацају. Глупача

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *