Грађани Бора протестовали због загађења, али и неконтролисаног ширења рудника у околним селима: Да ли сте са заједно са рудником Зиђину продали и нас?

1

Грађани Бора и месних заједница из околине, поново су протестовали због загађења, али и неконтролисаног ширења рудника у околним селима.

Основни захтев окупљених људи на данашењм протесту у Бору јесте да кинеска компанија крене да поштује законе Републике Србије. Окупљени грађани, становници неколико месних заједница око Бора, као и сами грађани Бора, питају Владу Србије, али и свог градоначелника, да ли је са рудником заједно продала и њих.

Села су уништена, а борска деца, како је речено, између 7 и 10 сати ујутру не смеју напоље, јер се тада испушта највећа количина дима.

„Минирају ноћу, овако скаче кревет на горе и пада надоле, падају плафони, падају ствари, то је страшно људи, милиција је била више пута“, за Н1 прича учесница протеста Олгица Гроздановић.

„Отишла сам била код лекара са пуном главом малтера, са пуним очима малтера, за то имам и доказ. Идем у собу да узмем нешто, минирају, поломила се врата од регала, повредила ми ногу, отишла сам крвава у Зиђи кад су ми пала на колена, они се смеју: ‘ниси само ти’, па нисам само ја, али зашто ми то да доживљавамо“, пита се она.Грађани кажу да Зиђин пре свега не поштује Закон о животној средини, али и низ других закона. Шире рудничке копове мимо прописаних планова, раде пре него што добију грађевинске дозволе, Институт „Батут“ је, тврде, део извештаја о загађењу и контаминацији посветио управо Бору који је, како кажу, више него алармантман.

Звиждуцима и повицима позвали су градоначелника Бора Александра Милекића да изађе и изјасни се о свим проблемима које су они данас изнели.

Говорници су подсетили да је 80.000 тона тренутна производња. Боје се плана за који су чули, а то је 200.000 тона.

Мирослав Живковић упозорава да је руда у Бору препуна арсена. „Како ће они даље са том рудом, да ли ће да топе овде, а имамо ситуацију око загађења ваздуха да су превелике концентрације арсена, никла, кадмијума, олова, мислим да се жива чак и мери. Малтене цео периодични систем ми имамо овде у ваздуху у Бору и у околини Бора“, упозорава он.

Како ће се тада дисати у Бору, ако је сада ситуација оваква – Топионица је у самом граду, а кажу да већ дишу на шкрге.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!(Н1)

1 Коментар

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.