“Дојче веле”: Израел: милион људи одједном губи право на ковид пасоше

0
фајзер

Многи Израелци у недељу остају без потврде о вакцинацији – без зеленог пасоша који им служи као доказ да су заштићени од корона-вируса. Нова потврда може да се добије под условима који су у Израелу веома спорни.

То је улазница за јавни живот у Израелу – зелени пасош. Без QR кода на паметном телефону нема уласка у ресторане, спортске објекте, културне установе и универзитете. Првобитно се тај зелени пасош добијао након што је примљена друга доза вакцине. Али од 3. октобра тај пасош је неважећи.

Нови пасош може да се добије само ако је примљена и трећа доза вакцине или ако је друга доза примљена у последњих шест месеци. У супротном је неоходно тестирање. То правило се не односи једино на децу млађу од три године.



У Израелу је тренутно 35 одсто људи примило трећу дозу вакцине, а 60 одсто другу. Процењује се да би од недеље милион Израелаца, од укупно 9,4 милиона становиника те земље, могло да остане без свог зеленог пасоша, међу њима и бројне наставнице и наставници. А без тог документа приступ школама није дозвољен. Тако се не третира ни једна друга бранша, критикује директор синдиката наставника. Он захтева прелазни период, током којег би просветни радници могли да се вакцинишу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Несразмерна мера?

Цвика Гранот, имунолог са Хебрејског универзитета у Јерусалиму сматра да није примерено зелени пасош одузети онима коју су два пута вакцинисани.

„Шокантно је колико брзо људи одустају од онога што сматрамо основним грађанским правима“, каже.


Прочитајте још:

Прочитајте још:  У израелском ваздушном нападу на Кан Јунис убијено 26 Палестинаца

Гранот сматра да би требало правити разлику према старосној доби:

„Имунолошки систем младог човека је знатно бољи од имунолошког система старијих људи и зато не може за све да се примењује иста стратегија вакцинисања“. Он сматра да ће нова правила за добијање зеленог пасоша утицати на мању спремност становништва да се вакцинишу.

Неопходно за читав јавни живот?

Надав Давидович, директор института за јавно здравље на Универзитету Бен-Гурион и саветник израелске владе, међутим истиче да се код зеленог пасоша не ради о томе да се људи приморају на вакцинацију. Сврха зеленог пасоша није да се заштите само појединци, већ читаво становништво и да се јавни живот одржи отвореним колико је год то могуће. Јер, стратегија израелске владе је вакцинација уместо локдауна, без обзира на висок број заражених.



Трећа доза вакцина показује своје дејство, каже Давидович. Он указује на податке, према којима особе са трећом дозом вакцине имају педесет пута већа заштиту од тешког тока болести у односу на оне који нису вакцинисани и десет пута већу заштиту у односу на оне који су другу дозу примили пре више од шест месеци. Подаци израелског Министарства здравља показују да трећа вакцина и код младих људи смањује ризик од тешког тока болести, додаје Давидович.

Он каже да је у реду користити ново правило о зеленом пасошу како би се охрабрили сви Израелци старији од дванаест година да се вакцинишу. Давидович међутим истиче да би мере требало да буду сразмерне и да за активности са мањим ризиком од заразе, као што је одлазак на отворени базен, зелени пасош не би требало да буде обавезан.

Прочитајте још:  Др Боровски – Коронавирус се преноси преко телевизора. Активност медија подсећа на инфо-тероризам (видео са преводом)

Висок број новозаражених

Са седмодневном инциденцијом од преко 700, Израел је последњих месеци био на првом месту у свету по броју новозаражених. У међувремену се ширење делта варијанте вируса успорило и мање је тешко оболелих. Највећи број оболелих од Ковида 19, коју су на болничком лечењу су невакцинисани.

Новим правилом о зеленом пасошу премијер Нафтали Бенет подстиче већу вакцинацију, јер по сваку цену настоји да избегне нови локдаун, иако га због тога многи критикују.

[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *