ВАКЦИНА ЋЕ БИТИ УСЛОВ ЗА УЛАЗАК У ЕУ? Огласила се портпаролка Европске комисије и открила све!

0
(Фото: Shutterstock)

ХОЋЕ ли вакцине против вируса корона бити обавезне за све оне који крећу на новогодишње празнике и зимовања широм Европе? “Новости” су покушале да нађу одговор на ово хипотетичко питање које се поставља у јавности.
– Не, то није истина. Од 1. јула ове године ступила је на снагу Уредба ЕУ о дигиталним ковид-сертификатима. ЕУ дигитални ковид-сертификат је доказ да је особа или вакцинисана против ковида 19, или да је добила негативне резултате теста или да се опоравила од болести – истакла је за “Новости” Џордис Фероли, портпаролка Европске комисије задужена за ова питања.С правне тачке гледишта, дакле, све је јасно: вакцина није обавезна. Ствари, међутим, могу да се искомпликују у пракси. Јер, Европска комисија само даје препоруке земљама чланицама како да се понашају током пандемије, али државе то нису у обавези да прихвате и свака се понаша сходно својим унутрашњим правилима. Оно што, рецимо, важи за Мађарску или Грчку, не важи за Немачку или Белгију. Зато је неопходно детаљно се распитати при амбасади сваке земље пре поласка на пут, да би се избегла непријатна изненађења.

Европска комисија је, такође, утврдила зелену листу на којој се налазе све оне земље у којима има мање од 75 заражених на сто хиљада становника. Препоручено је да њихови грађани слободно улазе у државе чланице ЕУ, а из осталих само из преке потребе. А дочек или скијање нису од суштинског значаја.

У првом случају, државе у које путују становници земаља са “зелене листе” углавном за сваки случај ипак траже тестове или потврду о вакцинацији, док је у другом случају препорука ЕК да се дозволи улазак свим вакцинисаним особама, и то оним цепивима које признаје Европска агенција за лекове, без обзира на то да ли је њихово путовање неопходно или не. Вакцина ту већ представља озбиљну предност. То нарочито долази до изражаја сада док се Србија препоруком ЕК не налази на “зеленој листи”. У неким земљама цепиво је, тако, засад, једина пропусница, нарочито за оне који путују авионом.

Помозите Васељенску

Донирајте 5 €Донирајте 10 €Донирајте 20 €Донирајте 30 €Донирајте 40 €Донирајте 100 €Донирајте колико желите
Помозите рад Васељенске донацијом. Хвала!Новости

Постави одговор

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.