Врх државе уверавао да је Банатски Двор пун – а гас, ипак, морао да се увезе

1

(Foto: bibiphoto/shutterstock)

Хаварија на гасоводу у Бугарској изазвала је потпуни прекид испоруке руског гаса Србији, због тога су новосадске топлане остале без тог енергента. Да би стабилизовао снабдевање, Србијагас је интервентно купио пет милиона кубних метара гаса из Мађарске, изјавио је за Н1 директор тог предузећа Душан Бајатовић. Око 16 часова гас је почео да стиже до Новосадске топлане.

Изненадна хаварија на бугарском гасоводу и Србији је прекинута испорука руског гаса. „Новосадске топлане“ су онда прекинуле грејање. У Минстарству рударства и енергетике поуздали су се да предузеће, за то задужено, реши снабдевање.

„Верујемо и знамо да Србијагас чини све како би обезбедио довљне количине овог енергента за снабдевање српског тржишта. Србијагас има налог да обезбеди додатне количине за новосадску топлану као и да покрене своје планове за заштиту снабдевања тржишта у овом моменту“, навео је помоћник за гас и нафту минисатарке за рударство и енергетику Раша Којчић.





ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Директор Србијагаса Душан Бајатовић за Н1 је рекао да се поступало у складу са правилима поступања у хаваријским ситуацијама.

„Пошто нисмо радили из Балканског тока већ из Банатског Двора, ви практично са севера Војводине гурате ка југу Србије. Да смо дали све количине гаса ми тренутно прозводимо струју у топлани у оба блока, да смо дали не би било притиска, ми смо замолили све велике потрошаче да се сведу на техничке капацитете“, рекао је Бајатовић.

Иако су грађане Србије са врха државе уверавали да је Банатски Двор пун, испоставило се да у овако изненадној ситуацији, ипак, мора да се увезе гас. Бајатовић то објашњава тренутним капацитетима подземног складишта гаса Банатски Двор.

Прочитајте још:  "Дојче веле": На "Косову" се шири конзервативни ислам

„У Банатском Двору имамо око 500 милиона кубних метара гаса, али не можете ви да произведете колико хоћете. Технички у дану ви можете да произвдете пет милиона, а Србија троши 10 и зато је палнирано проширење Банатског Двора. Оно касни“, рекао је Бајатовић.





Више пута најављивано проширење би заиста било решење и у периодима када се повећава потрошња и када дође до прекида у снабдевању кажу аналитичари.

„Мађарска која је повезана на гасну мрежу и са Баумгартеном и њима је престао, али они се снабдевају и имају и велика складишта гаса и треба градити градити што више складишта гаса јер онда сте енергетски безбеднији“, рекла је Јелица Путниковић из Енергије Балкана.

Додатну енергетску безбедност Србија би постигла и диверскификацијом постављача, јер сада Србија у потпуности зависи од руског гаса. А клолико ће коштати интевентан увоз гаса Бајтовић није желео да каже, али уверава да ће све бити плаћено из постојећих средстава јавног предузећа Србијагас, без подизања креидта и без додатног задуживања из буџета Србије.

Извор: Н1

[table id=1 /]

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Врх државе уверавао да је Банатски Двор пун – а гас, ипак, морао да се увезе

  1. Glupi madjari potpisase ugovor za isporuku gasa sa Rujama na 15 godina pi povoljnoj ceni
    Evropa ga puskar a Srbija sa ustaskom vladek I izdajnicima na vlasti”PAMETUJE,KURVA SE.SA RUSIMA”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *