Тачију понестаје новца, напуштају га адвокати

2

Хашим Тачи (ЕПА ЕФЕ - В.Х.)

Адвокат Семјуел Блум-Купер напустио је тим одбране Хашима Тачија пред судом у Хагу. Купер је други адвокат који напушта Тачија у последњих неколико месеци јер је пре њега у мају то учинио и Дејвид Хупер.

По мишљењу адвоката Горана Петронијевића није случајно што су оба адвоката која су отишла из Тачијевог адвокатског тима пореклом Британци.

„И Рамуша Харадинаја је бранила британска екипа, а када се он нашао у затвору дијаспора је у рекордном року прикупила осам милиона евра. Сада, не треба заборавити и улогу Џефри Најса, бившег хашког тужитеља у целој причи”, каже Петронијевић.



На питање каква је улога Најса у целој причи, Петронијевић подсећа да је управо некадашњи хашки тужитељ хтео да тужи владу из Приштине због 800.000 долара.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Званично су у питању биле консултантске услуге за књигу Хашима Тачија, али мислим да ће те се сложити да би хонорар од 800.000 долара био солидан и за једног Хемингвеја, а не Џефри Најса. Немам доказа, али сам уверен да је он хтео да наплати то што је достављао документа Албанцима из Хашког трибунала која су била у вези Косова. И управо зато га спомињем, јер су британски адвокати напустили Тачија из једног од два разлога – или су се договорили да више не раде с Тачијем или је у питању озбиљан недостатак средстава, а они нису нимало јефтини. Сада је дошло до раслојавања у албанској дијаспори, а и званична Приштина на чијем челу је сада Курти је заврнула финансијску славину”, каже Петронијевић и додаје да сада кад су САД напустиле Авганистан престао је доток хероина на Косово који је према његовим речима даље одатле дистрибуиран у Западну Европу, па је и са те стране стао доток новца, преноси „Косово онлајн”.

Прочитајте још:  НИСУ ДОЧЕКАЛИ ПРАВДУ: Док судија одлучује да ли Хрватима да суди у одсуству, две жртве Петровачке цесте преминуле



Адвокат и бивши судија наводи и да је “Специјални суд пре свега инструмент који би требало да дисциплинује непослушне Албанце”.

„Мислим да немају озбиљну намеру да суде и донесу правду пре свега за злочине над Србима. Па погледајте, већина оптужница се тиче политичког обрачуна између две војне фракције косовских Албанца. Где су ту злочини над Србима и другим неалбанцима”, запитао се Петронијевић.



На почетку суђења на списку Тачијевих адвоката били су Софи Менегон, Дејвид Хупер, Дастид Паласка, Семјуел Блум Купер и Пјер Ричард Проспер. У међувремену, отишли су Хупер и Купер, а тиму су се придружили Грегори Кихо који је сада на челу одбране и Лука Мишетић.

Подсећања ради, адвокатима некадашњих лидера ОВК, Косово месечно даје око 90.000 евра, тако да је од октобра 2020. до јула ове године исплаћено више од четири милиона евра.

[table id=1 /]



Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Тачију понестаје новца, напуштају га адвокати

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *