Отворено писмо: Ко тражи литијум у Србији?

1
немачка

Литијум (Фото: Pixabay)

ЗАХТЕВ ЗА ИНФОРМАЦИЈАМА ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
ОТВОРЕНО ПИСМО ИПСОС-У

Поштовани,

Пишемо Вам отворено писмо након што нас је више узнемирених грађана обавестило да спроводите истраживање о руднику литијума у Србији.

Како смо упознати са угледом који ИПСОС ужива, како у свету, тако и у Србији, принуђени смо да Вам се овим путем обратимо и прво питамо да ли је заиста истина да ИПСОС врши такво истраживање?

Истраживање само по себи није спорно. Међутим, питања упућена грађанима Републике Србије у току спровођења анкете крше вредности и етику објективног истраживања, шире дезинформације чиме се јавност обмањује и доводи у заблуду што је по Кривичном законику Републике Србије кривично дело.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!



Противљење отварању рудника литијума базира се искључиво на научним чињеницама и ставовима како домаћих и страних удружења и појединаца, тако и Српске академије наука и уметности и Академије инжењерских наука Србије.

Постављати питање „да ли сте за отварање нових радних места“ грађанима који се противе директном уништавању најмање 300 квадратних километара и индиректно много више територије државе у којој ипак и Ви живите, показује Ваш снисходљив однос према испитаницима чије животе вреднујете са пар стотина лоших радних места, али и наступате увредљиво према свима нама покушавајући да или докажете да смо против развоја и просперитета, што је апсолутна глупост, или да нас сведете на ниво необразоване гомиле која не зна шта ради и какве вредности заступа, што је изузетно понижавајуће.



У складу са горе наведеним, молимо Вас да нам на основу члана 15.1. Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја (сл. Гласник РС 120/04, 54/07, 104/09 i 36/10) што пре доставите одговоре на следећа питања:

Прочитајте још:  Руски издајници из Србије поручују Хрватима: Стиже вам свеже српско месо

1) Ко је наручилац истраживања?
2) Ко плаћа трошкове истраживања?
3) На ком узорку се врши истраживање?

Подсећамо да овај пројекат није од јавног интереса, али да је проблем итекако од јавног значаја и да се тиче свих, те апелујемо на ИПСОС да и даље ради у складу са угледом који ужива и да ово истраживање прекине, или га бар достојанствено спроведе поштујући етику и интегритет научног истраживања.



У нади да ћете нас демантовати,

Срдачан поздрав из Јадра и Рађевине,

Лозница, 09.11.2021.

Марија Алимпић,
Заштитимо Јадар и Рађевину

[table id=1 /]



Извор: Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Отворено писмо: Ко тражи литијум у Србији?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *