Ни под разно не бацати коштице дуње

1

(фото:Принтскрин)

Дуња је здрава и јефтина воћка, широко доступна код нас, која има бројна благотворна дејства. Проф. др Војислав Перишић, гастроентеролог, причао је о благотворним својствима плода али и коштица.

Многи не знају да дуња помаже код пробавних проблема, али често је људи избегавају јер је “тешка” за стомак. Доктор је објаснио како избећи тај проблем да би се сва њена добра својства искористила.

“Није чудо што се даје девојкама име Дуња, корисно је у семенкама, амигдалин, јака анти. Антидијарејично дејство има само месо воћке, а ако се пије чај од дуње код бронхитиса, то је чудо Божје, витамина Ц има као поморанџа”, рекао је он.



За честе проблеме као што су кашаљ или муке с варењем, саветује чај од дуње.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“За проблеме са варењем скувајте од листа дуње чај, као и за кашаљ. Пресечете, извучете семенке, ставите их у 200мл воде, кувате 45 минута и одстоји, то се пије као најздравији чај целог живота”, рекао је он.

Ако нас мучи желудац када једемо дуњу, због чега је тако и како да помогнемо себи?

“Многима ће сметати дуња овако свежа, танин садржи. То је као када пијете јако црно вино ниже класе, па вас мучи. Сваки дан једите дуњу, или у чају или у компоту. Апсолутно помаже и код нервозних црева, чај од листа онда пијте. Али не би било лоше јести и шољу компота после ручка, убаците и суве шљиве, капитални је то антиоксиданс и промотер перисталтике. Заборавите ‘порађање’ на ЊЦ шољи, нећете имати проблем”, рекао је он.

Прочитајте још:  Руски лекар упозорава на штетан утицај будилника

“Капиталне антиоксидантне материје садржи, у нашим селима на орманима стоје дуње, испаравају етерична уља која шире бронхије. Јуче сам мирисао дуњу, помислио сам ово је неко мување, није то тај мирис, као ананас мирише! А када зри на ормару, то је права ствар”, рекао је он.

“Дуња и кајсија, њихове семенке, никако не бацајте! Имају амигдалин, који има јако дејство против болести”, рекао је доктор.

[table id=1 /]



Еспресо.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Ни под разно не бацати коштице дуње

  1. народни, породични морал смо прогласили за застарели, народних јела се стидимо, народна медицина је надрилекарство … па логично је да друштво има негативан наталитет, да је просечан IQ грађана Србије 87, да се млади угледају на карлеуше, шојиће и кристијане

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *