Кисинџер: САД и Кина морају да прихвате да не сме доћи до њиховог сукоба

2

Win McNamee/Getty Images

„Добар почетак“ – тако је Хенри Кисинџер (98) описао виртуелни, али ипак дијалог америчког председника Џоа Бајдена и кинеског колеге Сија Ђинпинга.

Кисинџер, који се сматра за једног од познавалаца међународних односа, описао је однос две земље као планински превој.

„Прелазимо планински превој, на ивици смо са које можемо на обе стране. Зависи који страну ћемо да изаберемо“, истакао је Кисинџер и додао како је сада важно да после разговора дође до конкретних преговора за које су председници дали смјернице.



Лист Фајненшел тајмс у коментару демантује наводе медија да је разговор два државника био без резултата и наводи договор да се преговара о нуклеарним арсеналима, што стручњаци оцењују као уступак кинеског председника.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„То је стварно велики успех самита Бајден-Си“, наводи саветник за националну сигурност америчког председника Џејк Саливен.

Си и Бајден су разговарали о потреби за „стратешком стабилношћу“, односно нуклеарном. Једини преостали споразум који уређује поседовање нуклеарног оружја, СТАРТ, о смањењу стратешког наоружања, готово да је истекао у фебруару ове године, јер је бивши амерички председник Доналд Трамп инсистирао да и Пекинг буде део преговора с Москвом. То је Кина глатко одбацила.



Један од првих корака Бајденове администрације било је експресно продужење СТАРТ-а. Кина је на вештачким острвима у Јужнокинеском мору, које је претворила у утврђене војне базе, поставила инсталације и за тактичко нуклеарно оружје. Пекинг је ушао у круг нуклеарних сила 1964. године, а Стокхолмски институт за истраживање мира (СИПРИ) процењује да тренутно има 272 нуклеарне бојеве главе. Амерички обавештајни извори тврде да расте број силоса за нуклеарне пројектиле, те оцењују да би до краја деценије Кина могла да има и 1.000 пројектила уз формирање „нуклеарне тријаде“, могућности коришћења нуклеарног оружја са копна, мора и из ваздуха.

Прочитајте још:  Хрватски ЛГБТ активиста: Прајд је разврат, гејеви имају сва права у Хрватској

Кина, уз Индију, једина подржава нуклеарну доктрину „не првог удара“. Суседи у то сумњају, наводе познаваоци прилика.

Уместо да Кину увлаче у уходани састав нуклеарних преговора с Русијом, Бајденов је тим одлучио да направи ново преговарачко поглавље, а то има посебну важност у јеку тензија Кине и Тајвана, као и других спорних тачака у Јапанском и Јужнокинеском мору.

„Да је само то био резултат разговора, били би више него успешни. Добар почетак“, каже Кисинџер.



„Обе стране морају да прихвате да, ради очувања човечанства, не сме доћи до сукоба двеју водећих техничких сила сличних способности“, додао је он.

Трампов мандат обележен је процесом разградње модела „Химерика“, уске економске повезаности и зависности Кине и Америке. Бајден је преузео тај модел настојећи да сукоб претвори у конкуренцију. Чини се да је на добром путу, јер Пекинг показује приправност за уступке као што су разговори о нуклеарном оружју, .

Ривалство Кине и САД-а, које у сржи има слојевиту међузависност, дефинише овај век. Зато две стране морају бити у сталном контакту и тражити решења како спорне тачке не би постале сукоби, наводе медији.

[table id=1 /]



Јутарњи лист / Б92 / НСПМ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Кисинџер: САД и Кина морају да прихвате да не сме доћи до њиховог сукоба

  1. Хенри Кисинџер је портпарол, пре би се рекло тајне а сада већ и видљиве, Светске владе која контролише цели свет, али ипак не у апсолутном смислу и зато је и покренута операција “куртона вирус” после које ће бити још оркестрираних криза како би се успоставила јавно призната једна Светска влада и потпуно размонтирале националне државе. Комунизам у Кини је нека врста пробног модела по којем би у будућности требало да функционише Нови поредак. Дејвид Рокфелер је јавно хвалио комунизам у Кини. Кина је један од лидера светског трансхуманизма и прва је увела 5Г мрежу, технологије за препознавање лица, систем социјалног кредита, стотине милиона камера за праћење и контролу становништва.
    “Господари новца”-сатанистичка глобална елита у будућности не планира постојање ни САД ни Кине, бар не као држава већ евентуално само као региона у уједињеном светском царству глобалног електронског логора дигиталних-чипованих робова Новог доба под контролом тзв. вештачке интелигенције. Светска закулисна елита ради на изазивању контролисаног хаоса и рата свих против свих како би по систему “завади па владај” управо они изашли ка победници и апсолутни господари света. Да ли то подразумева и врући рат између САД и Кине остаје да се види. Углавном, из гојских ратова јудео масони су излазили као победници финансирајући обе стране у сукобу.

  2. Drago mi je da ovaj kriminalac nije jos krepo…
    Imace sudjenje za sve zlocine sto je ucinio ljudskom
    rodu… i mislim da zasluzeno treba da bude osudjen
    na dozivotnu robiju i da u samici polako krepava u
    teskim mukama. I treba, zasluzio je !!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *