Европа тражи где да смести мигранте

0

Европа покушава да нађе излазе из миграционе кризе, с времена на време у медијима се појављују предлози појединих политичара који траже одговор на питање где послати мигранте.

(фото:ФСК.РУ)

„Замолићемо наше пријатеље да их приме негде у Украјини и Молдавији“

Европа покушава да нађе излазе из миграционе кризе, с времена на време у медијима се појављују предлози појединих политичара који траже одговор на питање где послати мигранте. И све чешће ЕУ сматра Украјину веома погодним излазом из ситуације. А у последњој верзији, коју је предложио бивши шеф литванског министарства спољних послова, уз Украјину, појављује се и Молдавија.

Бивши министар спољних послова Литваније Петрас Ваитиекунас , који је ову функцију обављао 2006-2008, а поред тога био и амбасадор Литваније у Украјини и Белорусији, саопштио је да је пронашао излаз из миграционе кризе на пољским границама.



Према његовом мишљењу, хитно треба нешто предузети: мигранти који умиру од хладноће на граници ЕУ некако се не уклапају у „европске врлине“. „Добра“ Европа је једноставно дужна да спасава избеглице. Лако је то учинити – сањају ли Украјина и Молдавија да уђу у редове Европске уније? Нека докажу спремност да помогну Европи, предложио је дипломата.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Не можемо дозволити да људска смрт уздрма темеље европских вредности. На овај или онај начин, морамо их или послати одатле, или их примити, или замолити наше пријатеље негде у Украјини и Молдавији да их одведу у неки од наших кампова. Али људи не би требало да умиру од хладноће на граници са Европском унијом“,
– рекао је Петрас Ваитиекунас у интервјуу за литвански ТВ канал Инфо ТВ .




Молдавски медији почели су недељу извештајима да су мигранти заглављени на пољској граници већ спремни за слање у Молдавију, што се мештанима нимало није допало.

Министарство спољних послова и европских интеграција Молдавије морало је хитно да оповргне ову информацију.
„Власти Молдавије не воде никакве преговоре о смештају миграната и нису примиле ниједан захтев од својих европских партнера по овом питању. А намерно ширење лажних и обмањујућих информација се назива дезинформацијама.
– рекао је секретар за штампу МВПЕИ Даниел Вода .

Прочитајте још:  Бандера није дошао него је своје следбенике позвао к себи (видео)

А молдавска новинарка Елена Левитскаја-Пахомова је приметила: време је да се радујемо што у Молдавији више нема совјетских пионирских кампова – сви су они одавно уништени, а за мигранте једноставно нема места.




„Са таквим пријатељима… Па, онда знате. Укратко, са ватреним европским поздравом, сународници! А ако погледате са друге стране, разумна понуда “партнера”! Захваљујући реформама последњих деценија, наша села изумиру, хиљаде кућа су празне. Корисно је за исправљање генског фонда, како кажу научници, ”


Прочитајте још: 


– прокоментарисао је вест шеф представништва ИТАР-ТАСС у Молдавији Валериј Демидетски .

Па, шта друго „партнери” могу да понуде двема најсиромашнијим земљама Европе?

Иначе, не тако давно је сличан предлог, међутим, који се тиче само Украјине, већ изнет у немачком Бундестагу. Дакле, ова идеја није нова у Европи и, по свему судећи, прилично је атрактивна. Због тога је Украјина одлучила да делује одлучно и унапред је регистровала предлог закона број 6312, према којем се предлаже да се уведе мораторијум на постављање кампова за мигранте на територији земље како би се „заштитила национална безбедност Украјине ” .

[table id=1 /]



ФСК.РУ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *