ДАНАС СЛАВИМО БОЖИЋНЕ ПОКЛАДЕ, ВАЖАН ДАН У ГОДИНИ: Пред спавање урадите овај ритуал и изговорите речи против зла!

0

последњи дан када је дозвољено јести месо и бели мрс у овој години

(фото:Горан Сивачки/Мондо)

Српска православна црква и верници данас обележавају славу Светог апостола Филипа, празника у народу још познатијег као Божићне покладе.

Данас 27. новембра православна црква и њени верници обележавају празник посвећен Светом апостолу Филипу, као и Божићне покаде – последњи дан када је дозвољено јести месо и бели мрс у овој години. Наиме, сутра почиње Велики божићни пост, који ће трајати све до празника Христовог рођења 7. јануара, па се зато овај празник понекад назива Филиповим постом.

Свети апостол Филип родом из Витсаиде крај језера Галилејског. Ревносно је проповедао Јеванђеље у Азији и у Грчкој, у којој су Јевреји хтели да га убију, али га је Бог спасао моћним чудесима. Тако архијереј јеврејски, који се устреми на Филипа да га бије, ођедном ослепе и сав поцрни. Страдао је у 86. години тако што су њега и Вартоломеја незнабошци разапели на дрво. Људи су потрчали да их скину али успели су да спасу само Вартоломеја, док је Филип издахнуо. Мошти Светог Филипа пренете су касније у Рим.



Према старом народном веровању, на овај дан требало би припремити богату вечеру и веселити се са својим укућанима. Прослави Божића, наиме, претходи велики божићни пост у трајању од 40 дана, али пре њега иду Божићне покладе односно гозбе. Управо оне обилују различитим народним обичајима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Сматра се да су покладе дан за праштање и весеље, па се приређују поворке маскираних играча, које уз буку и свирку обилазе насеља и изводе различите трикове. После поклада почиње пост, који подразумева уздржавање од мрсне хране, хране животињског порекла и алкохолног пића. То је телесни пост, док духовни пост подразумева и уздржавање од лоших мисли, жеља и најбитније дела.


Прочитај још: 

Прочитајте још:  УДАР НА ХРИШЋАНСТВО Европска комисија забрањује Божић?

На тај начин се боре против злих сила и вештица, за које се верује да имају јачи утицај у време поклада. Различити обичаји се везују за овај дан, што зависи од краја до краја. Негде се после вечере завезују све вериге у кући, коре од поједених јаја бацају у ватру, табани трљају белим луком, а деци се пред спавање облаче преврнуте пиџаме и мајице.

Постоји веровање да би требало увече табане трљати белим луком за заштиту од зла и изговорити следеће речи: “Вештица као конац, у мене зуби као колац.”

[table id=1 /]



Мондо

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *