Немачка: Осуђујућа пресуда због транспарента „Вакцина ослобађа“

0

на улазу у Аушвиц стајало „Рад ослобађа“ (Arbeit macht frei), а на транспаренту на демонстрацијама је умјесто ријечи „рад“ стајало „вакцина“

(фото:: badische-zeitung.de)

Човек који се маја прошле године на демонстрацијама против корона ограничења појавио с транспарентом „Вакцина ослобађа“ осуђен за распиривање међунационалне мржње. Његова контратужба је одбијена

Маја 2020. члан градске скупштине Симон Валденшпул поднијео је пријаву видевши на демонстрацијама натпис налик оном на улазу у концентрациони логор Аушвиц, при чему је на улазу у Аушвиц стајало „Рад ослобађа“ (Arbeit macht frei), а на транспаренту на демонстрацијама је умјесто ријечи „рад“ стајало „вакцина“ („Impfen macht frei“). Валденшпул је у томе видјео чињенични основ за пријаву за распиривање међунационалне мржње, будући да је вакцинација упоређена с холокаустом.

Истог мишљења били су и Државно тужилаштво у Карлсруеу и Суд у Фрајбургу, који су оптуженог осудили на новчану казну, и он ју је прихватио, потврдили су у Суду. Тиме је пресуда постала правоснажна, што је значајно и отуда што су се у посlедње вријеме на више демонстрација могли видјети слични транспаренти.

Валденшпул је у мају поред подношења пријаве објавио и фотографију са демонстрација на Фејсбуку, желећи да скрене пажњу на случај. Због тога је човек који је носио транспарент поднео пријаву против Валденшпула.


Прочитај још: 

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Обе пријаве разматране су од стране Државног тужилаштва у Карлсруеу, надлежног за распиривање међунационалне мржње. Оно је у Валденшпуловом објављивању фотографије видјело кршење права интелектуалне својине.



Сматрајући тај прекршај знатно мањим од распиривања међунационалне мржње, Тужилаштво је Валденшпулу понудило обустављање поступка уколико плати прописани новчани износ.

Прочитајте још:  Од данас кафићи могу да раде до 22 сата под одређеним условима

Пошто је Валденшпул то одбио, Тужилаштво га је прогласило кривим и осудило на новчану казну. Надлежни суд у Фрајбургу оборио је пресуду, сматрајући да је објављивање фотографије чак било у интересу подносиоца тужбе, јер се својим наступом на демонстрацијама и обраћао јавности.

[table id=1 /]



Србин.инфо

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *