ББЦ: Истрага о порасту смртности новорођенчади у Шкотској

0

Прекорачивање горње контролне границе указује да постоји већа вероватноћа да постоје фактори изван случајних варијација који су можда допринели броју смртних случајева

беба, родитеља

(Фото: Shutterstock)

Најмање 21 беба млађа од четири недеље умрла је у септембру, што је стопа од 4,9 на 1.000 рођених, пише ББЦ.

Стопе смртности новорођенчади увелико варирају из месеца у месец, али повећање је веће него што се очекивало само случајно.

Јавно здравље Шкотске (ПХС) и друге агенције сада ће испитати да ли би пандемија Цовида или други фактори могли бити иза повећања.

Просечна стопа морталитета новорођенчади је нешто више од два на 1.000 рођених.

Док се све смрти деце истражују, лист Хералд је известио да је ова шира истрага покренута када је стопа смртности прешла “контролни” праг, дизајниран да открије абнормалне трендове у смрти новорођенчади.




ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У коментару на бројке, ПХС каже: „Прекорачивање горње контролне границе указује да постоји већа вероватноћа да постоје фактори изван случајних варијација који су можда допринели броју смртних случајева.

ПХС је рекао да „тренутно нема назнака везе између ових смртних случајева и инфекције Цовид-19“, иако ће подаци бити додатно испитани.

Превремени порођаји

Др Сара Сток, стручњак за здравље мајки и фетуса на Универзитету у Единбургу, рекла је да је реткост да се новорођене бебе заразе или озбиљно оболе од Цовида, али је рекла да би вирус могао да утиче на друге начине.


Прочитај још: 


„Знамо, на пример, да труднице када имају Цовид могу озбиљно да се разболе, а да би заштитиле мајку и бебу то може довести до превремених порођаја“, рекла је она. „Превремени порођај је највећи покретач неонаталног морталитета.

Прочитајте још:  Како се САД и Британија боре против Европске уније?




„Такође знамо да је пандемија извршила велики притисак на здравствене услуге и да би то могло утицати.

ПХС сада ради са Шкотском националном неонаталном мрежом, Сарадњом за побољшање квалитета материнства и деце и шкотском владом како би разумели могуће факторе који доприносе томе.

Број мртворођених беба такође је повећан у септембру, али не преко горње границе упозорења или контроле.

Смрт новорођених беба је у сталном паду последњих деценија, а стопа смртности на 1.000 рођених пала је са двоцифреног броја из 1970-их на 2,1 у 2020.

Васељенска


[table id=1 /]



За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *