“Папрена” сетва пшенице: Ратари ПОТРОШИЛИ све што су ЗАРАДИЛИ

1

Foto: Pixabay

У Србији је завршена сетва пшенице на око 650.000 хектара, што је неколико хиљада хектара више него прошле године јер су пољопривредници били мотивисани високом ценом на тржишту, али је сетва била 50 одсто скупља, рекла је директорка Удружења за унапређење производње и извоза житарица и уљарица “Жита Србије” Сунчица Савовић.

Она је рекла да су произвођачи средином новембра прошле године, продавали пшеницу по цени од 23 до 23,60 динара за килограм са порезом на додату вредност (ПДВ), а да ових дана килограм кошта од 32 до 34 динара, што је утицало да повећају сетвене површине.

“Сетва пшенице је ове године била скупља за 50 одсто, за толико је било скупље семе, а НПК ђубриво за чак 140 одсто”, рекла је Савовић.



Председник Независне асоцијације пољопривредника Србије Јовица Јакшић рекао је да је висока цена пшенице била разлог да се пшеницом засеје неколико хиљада хектара више, али да је сетва била знатно скупља и да је веома неизвесно да ли ће се висока цена пшенице одржати и наредне године кад стигне за жетву и омогућити да нешто и зараде.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Ове године је било скупље семе, гориво, минерално ђубриво, резервни делови… па смо све што смо зарадили јесенас потрошили. Велико је питање да ли ће цена остати висока до наредне године када ова пшеница стигне на род. Остаје једино да се надамо да цена пшенице неће падати и да ће бар минимална зарада претећи овогодишње трошкове”, рекао је Јакшић.



Он је указао да је ове године велики проблем несташица минералног ђубрива и да га око 30 одсто пољопривредника није ни користило, а још већи проценат ни адекватно ђубриво за јесењу сетву јер нису могли да га нађу на тржишту или нису могли да га плате.

Прочитајте још:  Изазивање глобалне глади: 13 земаља пристаје да укине пољопривреду

Прочитај још: 


Пољопривредници су због несташице азотног дјубрива на тржишту за пролећну прихрану пшенице и других јесењих усева пре неколико дана најавили протест за 25. новембар, али је министар пољопривреде Србије Бранислав Недимовић обећао да ће држава помоћи и најавио да ће у понедељак, 29. новембра на састанку са пољопривредницима у Пожаревцу саопштити на који начин ће се решити тај проблем.

Уколико се пшеница не прихрани минералним дјубривом приноси, према речима пољопривредних произвођача, могу бити преполовљени.

[table id=1 /]



Бета / БизЛифе

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на ““Папрена” сетва пшенице: Ратари ПОТРОШИЛИ све што су ЗАРАДИЛИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *