Србија се задужује 130 милиона евра за пројекат Рума-Шабац-Лозница

1

Pixabay

Србија планира да узме зајам од 14,9 милијарди динара (126,7 милиона евра) код Банке Интеса (Банца Интеса) за финансирање саобраћајнице Рума-Шабац Лозница. Влада је предлог закона који регулише овај кредити већ упутила у скупштинску процедуру.

У Предлогу закона пише да је уговор о дугорочном инвестиционом кредиту сачињен 19. новембра између Министарства финансија и Банке Интеса.

“Изградња ауто-пута Рума-Шабац и брзе саобраћајнице Шабац-Лозница један је од приоритетних пројеката Републике Србије у друмском транспорту, с обзиром да је реч о пројекту који је важан за развој и повезивање око 600.000 људи у Мачванском и Сремском округу, али и Подриње и западну Србију са Војводином, као и тај део Србије са регионом, посебно Босном и Херцеговином”, наводи се у образлођењу закона.



Комерцијални уговор о пројектовању и извођењу радова на аутопуту Рума-Шабац и брзој саобраћајници Шабац-Лозница, закључен је у новембру 2019. године са азербејџанском компанијом “Азвирт”. Комерцијалним уговором предвиђена је уговорена вредност инвестиције до 467,5 милиона евра.

Укупна дужина ауто-пута и брзе саобраћајнице износи око 80 километара и састоји се од три деонице: деоница ауто-пута Рума–Шабац у дужини од око 22 километара, мост преко реке Саве (са прилазним конструкцијама) у дужини од 2,7 километара и деоница Шабац–Лозница која ће бити изграђена у профилу брзе саобраћајнице у дужини од 55 километара, наводи се на сајту Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!



Под којим условима се држава задужује код Банке Интеса?

Обавеза државе је да отплату главнице кредита извршава у једнаким полугодишњим ратама. Отплата главнице вршиће се у 16 једнаких рата, сваког 1. фебруара и 1. августа. Последња рата доспева на наплату 1. августа 2031. године.

Прочитајте још:  Горан Ракић:Формираћу кризни штаб

Накнада за обраду захтева и реализацију кредита износи 0,30 одсто на укупан износ зајма и плаћа се једнократно, а накнада на неповучена средства износи 0,30 одсто на годишњем нивоу.

Уговорено је и да каматна стопа буде тромесечни БЕЛИБОР плус фиксна маржа од два одсто годишње. Прва камата доспева за плаћање шест месеци дана од датума првог повлачења средстава.



Средства зајма се могу повлачити до 4. јануара 2024. године, а рок расположивости може бити експлицитно продужен од стране Банке, у писменој форми на основу претходног достављеног писменог захтева.

Предвиђена је и могућност превремене отплате зајма, уколико се процени да је то повољније са становишта управљања јавним дугом, уз плаћање свих доспелих обавеза по основу камате и других трошкова банке.

Србија је крајем прошле године за потребе овог пројекта узела зајам и код Уникредит банке, где је директно задужење износило 11,2 милијарде динара.



Председник Србије Александар Вучић је крајем марта, приликом обиласка радова на мосту на Сави, поручио је да све што је до тада урађено, плаћено из буџета Србије, а не кредита.

Министарка грађевинарства Зорана Михајловић казала је средином прошле године да ће мост на Сави у оквиру пројекта изградње ауто-пута и брзе саобраћајнице Рума-Шабац-Лозница “уз сву подршку и изазове” бити завршен крајем 2022. године.

[table id=1 /]



Нова економија

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Србија се задужује 130 милиона евра за пројекат Рума-Шабац-Лозница

  1. у образложењу закона се не наводе путарске фирме које га кане изводити по намештеним ј.н. и чији џепови и коферчићи стоје иза њих

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *