Председник тврди да се боље живи, а држава уводи мере „полицијске економије“

0

FOTO: SHUTTERSTOCK

Уз објашњење да штити животни стандард грађана, Влада Србије одлучила је да од данас до 1. фебруара замрзне цене шећера, уља, појединих врста свињетине, млека и брашна. Од произвођача се тражи да не смањују испоруке тих намирница. Стручни део јавности ову одлуку коментарише речима: “још нема разлога за такву драстичну меру”, “шта је са интервенцијом из робних резерви” и “ово је удар на произвођаче и стандард грађана”.

Од цена се ионако свакодневно смрзавамо, е – сад је дошло време и да се замрзнемо. У министарству трговине кажу није се трговало са овом одлуком преко ноћи, држава се дуго ломила.

У наредних 60 дана цене шећера, брашна типа 400, уља, свињског бута и млека са 2,8 одсто масноће неће смети да буду више од цена за које су се ти производи продавали 15. новембра. Неће постојати јединствена максимална цена – вредност производа разликоваће се у зависности од продајног места, и сваки трговац равнаће се по свом ценовнику који је важио на тај дан.



Грађани које смо анкетирали о овој мери кажу:

„Уље са 289 динара које је до скоро било 189 или 200, али су цене драстично отишле“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Не само у маркетима, него и на пијаци и свуда где год да се окренете, и у пекари“.

„Мислим да ту још држава помаже да цене не иду горе, да народу буде лакше“.

„Цене су много веће него пре седам дана“.



Гувернерка НБС поручила да је она капетан брода који инфлација не може да потопи, а председник државе свакодневно тврди да се боље живи, да су плате веће. Па ипак, прибегло се ограничавању цена, мери тзв. полицијске економије.

Прочитајте још:  Срамно: Куртијев тзв. суд ослободио највећег нарко боса; За Насера Кељмендија Приштина нема доказа

Прочитај још:


„Циљ је заштита стандарда грађана, а очекујемо и да на овај начин смањимо инфлаторни притисак“, каже државни секретар у Министарству трговине Урош Кандић.

„Административна контрола цена је уствари удар на наш животни стандард, не помаже нам, то може да помогне краткорочно некоме за тих пет производа, али на средњи рок је удар на животни стандард, тако да ова мера изгледа ми као популарна и због тога се можда и спроводи“, истиче економиста Славиша Тасић.



„Избори нису кад истиче уредба у фебруару него у априлу“, каже Кандић.

И док у министарству трговине негирају да је у питању популистичка мера, други економисти закључују да још не постоје разлози за тако драстичне потезе, да је прво требало интервенисати из робних резерви и да ће се произвођачи наћи у маказама: цене стагнирају, њихови трошкови расту, а испоруку тих производа не смеју да смање.



„Ми анализирамо и вероватно ћемо, ако буде захтева са њихове стране, да им изађемо у сусрет и дати одређене интервентне количине по субвенционисаним ценама“, наводи Кандић.

А ко не ограничи цене, смрзнуће се – казне од 10 хиљада до два милиона динара.

[table id=1 /]



Н1

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *