Руски аналитичар Алексеј Топоров: Екомајдан против гасног споразума Србије и Русије

1

Српска опозиција реаговала на успех преговора Вучића и Путина у Москви блокадом аутопутева

У недељу, 28. новембра, у центру Београда било је бучно и гужве: покрет Екогард побунио се против загађења ваздуха у Србији. Демонстранти су носили велики плакат „Ваздух је опасан“ са захтевом да се пусте демонстранти приведени дан раније. А дан раније протестовали су у неколико градова одједном – у Београду, Новом Саду, Крагујевцу, Шапцу, Ваљеву, Чачку, противећи се развоју лежишта литијума (главне компоненте за акумулаторе електричних аутомобила) аустралијско-британског концерна Рио Тинто. у околини града Лознице и против тога да ће део лежишта бити пренет на разраду Кинеза.

Нешто о припремању ових протеста. Организовала их је НВО Крени-Промени, која живи од грантова Рокфелерове фондације. Поред тога, ЕкоГард подржавају лидери прозападне опозиције, који су потписали девет споразума са Рио Тинтом након што су били на власти скоро деценију од свргавања Милошевића . И ово није сметало ниједном екологу.



А сама „акција мирних протеста” била је организована тако да изазове сукобе са полицијом: организатори су поднели пријаву дан раније и зато нису предавали дозволу надлежнима за свој марш, али су ипак изашли на протест, блокирање путева, укључујући међународне аутопутеве, вређање полицајаца, позивање на рушење актуелне власти.

Све се то догодило после састанка у Сочију 25. новембра Александра Вучића и Владимира Путина. А сада да набројимо шта је ова посета председника Србије донела Русији. И пре одласка у Москву, председник у Србији, обилазећи термоелектрану Никола Тесла Б, која се спрема за поновно покретање, рекао је да ће Србија бити спасена ако се постигне договор у Сочију. Заиста, Путин је спасао народ Србије од последица енергетске кризе која је захватила Европу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Ако је у ЕУ свињетина поскупела 40 посто, хоће ли код нас бити 400 посто?

Знам да сте посебно забринути због одређених питања “ , рекао је Путин свом госту. – То је због чињенице да се приводи крају уговор о снабдевању Србије природним гасом. Мислим да ћемо се договорити. Поручићемо привредним субјектима да заврше овај посао, али, у сваком случају, наћи ћемо решење које ће сигурно бити прихватљиво нашим српским пријатељима. А цену гаса за Србију оставио је исту за наредних шест месеци – 270 долара за хиљаду кубних метара. Док зима и привредни субјекти то сређују.

„Бајатовић (директор Србијагаса – прим. аут . ) је буквално скочио од среће, јер је сматрао да је тако нешто једноставно немогуће “, прокоментарисао је одлуку Владимира Путина сам Александар Вучић.– Тиме смо уштедели више од 300 милиона евра, односно за један стадион, а обезбедили и сигурност снабдевања (гаса) наших људи… У Европи је огроман дефицит, процењује се да је око 70 милијарди кубних метара гаса. је нестао. Северни ток је могао да изда још 55 милијарди, али то неће бити ни на који начин координисано. И спасени смо, нећемо имати проблема ни са струјом, ни са гасом, председник Путин нам је много помогао. Пристао је да продужи уговор о испоруци гаса под истим условима у јеку енергетске кризе… Захвални смо вам, председниче Путине, на дивном поклону који смо добили од вас. Мислим да ћемо имати нове споразуме у разним областима“.

Према Вучићевим речима, са руским председником је разговарано о деведесет питања, од економије до ситуације на Балкану, од одбрамбене сарадње до културних веза. Као резултат договора постигнутих у Сочију, председник Србије је најавио испоруку руских противоклопних система Корнет његовој земљи до краја године. Истовремено, Вучић је резервисао да то још није “стратешко оружје”…

Прочитајте још:  Григорије се поново руга српским обичајима: Не треба носити црнину након смрти ближњег

Путин је обећао да ће доћи у Србију од маја до септембра следеће године, односно после председничких избора у Србији, док Москву у децембру чека посета премијерке Србије Ане Брнабић. Ова друга је, гостујући на ТВ-у, рекла да није могла ни да сања о таквој цени руског гаса за своју земљу, када друге државе плаћају четири пута више, од 960 долара до 1.000 долара по кубном метру па и више.

Руски председник пожелео је успех Вучићу, који се кандидује на изборима. „Ускоро вас очекују избори на пролеће, у априлу, и желим да вам изразим своју захвалност на пажњи и личној пажњи коју посвећујете развоју руско-српских односа. Надам се да ће то ценити и бирачи у Србији. Желим вам успех на овим изборима “ , рекао је Путин свом колеги.

После тога, улица је српског председника дочекала „екомајданом”. Већ смо рекли да се Запад ослањао на рушење Вучића. А како се приближавају избори, који ће у Србији бити одржани 3. априла 2022. године, треба очекивати нове скокове уличне активности. Па, грађани Србије ће морати да погледају своја плаћања за гас и упореде са онима које добијају њихови суседи у Европи.

[table id=1 /]



Алексеј Топоров/ФСК.РУ

Превод: Васељенска ТВ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Руски аналитичар Алексеј Топоров: Екомајдан против гасног споразума Србије и Русије

  1. Какве бљувотине су овде изнете! Као да су их писали Вучићеви блатоиди! Народ је устао! Нећемо отимање наших огњишта, нећемо ковид терор, нећемо продају Косова! А ако неки политичари хоће поене од протеста и њих треба у блато као и Вучића

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *