Владика Артемије

Упоредо с проглашеном пандемијом, браћо и сестре, светом хара још једна непроглашена пандемија, и то већ годинама. Она не само да не јењава већ се непрестано увећава, а нарочито у кризним временима као што је ово у коме живимо тренутно.

То је пандемија информација. Било да су оне истините или лажне, обасипају нас свакодневно. Захваљујући модерним технологијама милијарде људи имају у својим рукама прозор у свет. И не само да је кроз тај прозор могуће завирити у читав свет и чути и видети шта други говоре, већ је преко њега могуће и огласити се да би и нас други чули. И то је замка у коју се данас, нажалост, многи од нас хватају.

 

Запљуснути смо с толико много информација са свих страна света у току једног дана да нам ни читав један људски живот не би био довољан да их бар летимично све погледамо. Наши Свети Оци, попут Светог Василија Великог, упозоравали су нас да се не осврћемо на вести које свакодневно примамо.

 

Данас су се вести толико умножиле да, ако се предамо њиховим таласима који доносе свакакав муљ, они ће нас однети и сами се нећемо разликовати од осталог муља. Нама је заповеђено да пре свега водимо рачуна о својој души, а то никако нећемо моћи уколико по читав дан будемо слушали шта је ко рекао и гледали где се шта десило. Многобројне непотребне информације ће ослабити имуни систем наше душе те нећемо бити у стању да расуђујемо како ваља, а онда ћемо се и страха њиховог уплашити и смутити се и лако душу своју погубити.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  АЛАРМАНТНО УПОЗОРЕЊЕ ДОКТОРА ТИОДОРОВИЋА: Опет ћемо пунити болнице за 10-15 дана и умираће млади ако не будемо опрезни




Нека наша пажња увек буде окренута ка оној најважнијој вести да је Исус Христос, Син Божији, оваплоћени Логос, пострадао због наших грехова и да је васкрсао из мртвих. Ту благу вест смо дужни да ширимо овим светом. Да би тај наш труд имао успеха, потребно је да пре свега ми сами васкрснемо из гробова грехова наших. Тако су чинили и сви Свети Оци, очистивши се – проповедали су чистоту, просветивши се благодаћу Духа Светога – просветљавали су друге.

Ето блаженог задатка који стоји пред свима нама за чије извршење немамо неограничено много времена. А овај свет, иако огрезао у грех и безакоња, вапи за васкрслим Христом више него икад.

Не заборавимо, браћо и сестре, ни то да је васкрсли Христос својим апостолима при првом сусрету најпре подарио мир. Мир је оно што свима нама треба. Пре свега мир у душама нашим до кога се стиже животом по еванђелским заповестима, животом у Христу. Мир је потребан и нашем српском народу и зато се опомињемо речи псалмопојца Давида – Господ ће дати силу народу својему, Господ ће благословити народ свој миром (Пс 28, 11). Зато се свагда молимо да светлост васкрсења Христовог загреје душе што већег броја наших сународника, да и њиховим душама дође пролеће, како бисмо могли рећи да смо заиста народ Божији.

А онда ће нам Господ дати силу да издржимо у свим искушењима која на нас наилазе и благословиће нас миром. Најпре, пред нама је задатак да сачувамо душу нашег народа, Косово и Метохију, одакле нама Србима свагда васкрс свиће. Имајући све ово у виду, останимо верни крстоваскрсном завету цара Лазара и вери својих предака у васкрслог Христа, делатно чекајући васкрсење мртвих и живот будућег века.

Прочитајте још:  Бог се не да ружити – три пута вакцинисани грчки митрополит заражен короном



Владика Артемије – део из последње ваксршње посланице (2020.)

[table id=1 /]



Борба за истину

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *