Борба за опстанак мештана Кривеља против Зиђина (ВИДЕО)

0

(фото:Луфтика)

Борба мештана Недељица са страним инвеститорима није једина борба становника Србије за опстанак у свом завичају пред налетом великих компанија. Рудник у Бору се доласком кинеских инвеститора шири и угрожава домове становника Кривеља.

“Мндра мја” (Лепа моја) је документарни запис о људима који су се још пре више од пола века нашли на путу „светле будућности и напретка“.

– Доласком Зиђина постали смо таоци и кинеска провинција. Свуда имају кинеске заставе, нигде нема ниједна српска застава као да се ми нисмо борили за ову Србију – рекао је мештанин Кривеља.



– Триплицирала се загађеност од доласка Зиђина, јер је нови пословни партнер увозио концентрат и иностранства. Поставља се логичко питање да ли су увозили најквалитетнији, или најефтинији концентрат, да би наравно остварио највећи профит.

Сумпордиоксид јесте проблем јер делује на дисајне органе, њега има и у другим градовима, али нешто друго је много убитачније што постоји само у Бору и можда нигде у свету – а то су тешки метали који се налазе у прљавом концентрату.


Прочитајте још: 

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Арсен, кадмијум, понекад жива, олово и цинк. Имамо 15 мерних станица које раде већ можда 40 година, оне веома прецизно мере управо то о чему причам. Ево, даћу вам нејекстремније случајеве. У 2019. години када је производња била највећа, када је остварена добит од 700 и нешто милиона евра, тада је и аерозагађење путем тих мерних станица (доказано) показало највећи ниво. У јануару месецу 2020. године, десило се да је једна мерна станица измерила 90.000 одсто већу концентрацију арсена од дозвољене – каже Зоран Јанковић из организације “Еко ист Бор”.

Прочитајте још:  Борба за слободу или прихватање ковид логора

 

“Чукару Пеки нема везе за „зеленим рудником“ – како је то представљано у медијима. Кинески инвеститор је власник 100 посто, а питање је било „ко контролише?“ Нико– закључује Јанковић.

Људи који овде живе одувек, говоре о кршењу већ постојећих закона, окупацији Србије, епидемији канцера и неизвесности.



Н1

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *