Како су бодовани кандидати за социјалне станове у Нишу, из ГСА одбили да дају увид “Јужним вестима”

1
Драгана Сотировски

(фото:Србин инфо)

Како је комисија бодовала пријаве грађана за куповину станова на градском конкурсу, од којих је један припао и зету градоначелнице Драгане Сотировски, још није познато. Градска стамбена агенција је одбила новинарима Јужних вести Захтев за приступ информацијама од јавног значаја, у којем је тражен увид у сву документацију конкурса, пријаве и бодовања.

Конкурс за куповину станова које су градски челници најављивали као социјалне, а по цени нижој од тржишне моћи ће да их купе и они на директорским местима, изазвао је бурне реакције јавности. На ранг-листама, између осталих, нашли су се и зет градоначелнице, одборник, као и технички директор Топлане, а појавиле су се информације да су поједини социјално угрожени грађани остали испод црте.

Могућност да страначки кадрови, директори и рођаци функционера у Нишу купују станове по нижој цени из Градске стамбене агенције правдали су тиме да су социјални станови дељени по правилнику и да су проверавани и приходи.



Новинари су најпре захтевом тражили да им јавно предузеће ГСА пошаље копију документације и све пријаве са конкурса, али су одатле добили само текст конкурса и ранг-листе које су доступне и на сајту.

Јавност је опет ускраћена да сазна да ли је комисија поштовала критеријуме бодовања, јер су из тог предузећа други захтев Јужних вести, којим с тражили увид у документе, одбили.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У образложењу ГСА наводе да се захтев одбија јер би достављање информација повредило право на заштиту података о личности и право на углед лица.

Тражена документација и пријаве грађана, на које се односи захтев тражиоца, између осталог, садржи и податке о здравственом, социјалном, материјалном и брачном стању учесника конкурса, као и друге податке о личности учесника, с обзиром да су ови подаци уједно представљали неке од критеријума за одлучивање у поступку доделе станова. Одредба Закона о заштити података о личности изричито забрањује обраду података о здравственом стању, услед чега је овај орган овлашћен да одбије достављање тражених информација односно документације – пише у образложењу.

Прочитајте још:  Завршен Балкански ток - спојен са гасоводом у Србији?

Сам конкурс и резултати тог конкурса изазвали су велико интересовање јавности, а из предузећа наводе да је у овом случају интерес јавности подређен правима и интересима учесника конкурса. То је још једно оправдање одбијања захтева иако новинари ни на који начин не би злоупотребии поверљиве информације.

О даљем току ће одлучити повереник за информације од јавног значаја, јер су новинари упутили жалбу на одлуку Градске стамбене агенције.

Подсетимо, иако су још пре изградње станови најављивали као “социјалне”, а тако их је звала Сотировски и позивала Нишлије да се пријаве, њена прва реакција на ранг-листу на којој је и њен зет била је да станови нису за социјалне категорије, већ су грађени као подршка становању.

У градским документима и плановима они јесу за социјално становање, а тако је појашњено и у приручнику Сталне конференција градова и општина – социјални станови су подршка становању за оне који нису у могућности да плате пуну тржишну вредност некретнине.

Зато што је њен зет на листи, градоначелнца је, како је рекла, питала Агенцију за спречавање корупције да ли је у сукобу интереса, али није прецизирала да ли је питала пре или после објављивања конкурса.

Јужне вести

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Како су бодовани кандидати за социјалне станове у Нишу, из ГСА одбили да дају увид “Јужним вестима”

  1. СМЕНИТИ ЈЕ ОДМАХ И СВИ ПАПИРИ ЈАВНО НА УВИД!!! ЛАЖОВЧИНА! Народ нема ништа од некретнина са децом на ивици глади и беде, без могућности на правду!!! Г. АВ нека предузме ствар у своје руке одмах.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *