Досије против вођа ОВК много већи од Милошевићевог и Караџићевог

0

(Принтскрин)

Адвокат Кадрија Весљија, Бен Емерсон изразио је забринутост што је досије бивших лидера тзв. Ослободилачке војске Косова (ОВК) дупло већи од досијеа против Слободана Милошевића и три пута већи од досијеа Радована Караџића, преносе портали Репортери Косово онлајн.

„Спреман сам да верујем Тужилаштву када тврди да је потребно тражити повећање или утростручење броја речи како би се предмет у целини изнео на суду. Ово је дупло дуже од претпретресног досијеа против Слободана Милошевића. То је три пута дуже од претпретресног списа у поступку за геноцид против Радована Караџића за Сребреницу и низ других злочина. Дакле, што се тиче тужилаштва, ово питање у погледу доказа је вишеструко веће од ова два предмета која сам поменуо. Ми прихватамо вашу одлуку да дозволите тако нешто. Поставићемо себи питање: колико ће времена проћи до почетка овог суђења и колико ће бити потребно да се ово суђење заврши”, рекао је Емерсон.



Емерсон је то рекао на осмој статусној конференцији против бивших лидера ОВК Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Јакупа Краснићија и Реџепа Сељимија која се одржава у Специјализованим већима у Хагу.

Током те конференције, одбрана бивших челника ОВК затражила је од Специјализованог тужилаштва да заврши истрагу или да судија одреди рок за спровођење истраге.



ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Тужилаштво је саопштило да ће поштовати рок до 17. децембра за подношење прелиминарног списа, али је додало да и даље има исти став у вези са истрагом, истичући да је “наша одговорност да наставимо свој истражни мандат”.

Током конференције, одбрана се такође жалила да Канцеларија специјализованог тужиоца не поштује рокове у вези са објављивањем материјала, било доказних или ослобађајућих. Браниоци су имали притужбе и на материјале који се односе на сведоке које Тужилаштво тражи да позове на суђење.

Прочитајте још:  Кадри Весељи привремено пуштен из Хага

Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *