Седам од десет Срба на Космету се не осећају слободно да изразе политичке ставове

0

Косово је Србија (Фото: Јутјуб)

Само 11 одсто испитаника на Косову каже да постоје партије и политичари којима се верује, две трећине сматра да је Русија најбољи бранилац интереса Срба, док готово половина анкетираних мисли да Заједница српских општина неће бити формирана – казао је Миодраг Милићевић, извршни директор НВО Актив, на представљању истраживања “Анализа трендова 2021: ставови српске заједнице на Косову”.

Милићевић је навео да је приметан пад већ трећу годину заредом испитаника који верују у политичке партије и у политичаре, о чему говори у прилог налаз који показује да само 11 одсто испитаника каже да на Косову постоје политичке партије или политичари којима се верује.

Две трећине анкетираних сматра да је од међународних актера Русија најбољи бранилац интереса Срба на Косову, док, напспрам тога, 22 посто грађана подржава наставак Бриселског дијалога, што је благи пораст подршке према разговорима.



– Међутим, једна велика већина, готово 47 посто, сматра да Заједница српских општина неће бити формирана. То је тренд који нас прати већ уназад неколико година и та сва обећања која су долазила у јавности, напросто, ето, сада након свих ових година видимо да нису могуће реално утемељена из многобројних разлога. Пре свега, недостатка јасне комунукације између кључних актера у преговарачком процесу – објашњава Милићевић.

Када је реч о налазима ставова Срба по питању критичког мишљења и његове недовољне заступљености у медијима на Косову, седам од десет грађана истиче да се не осећа слободно да изрази своје политичке ставове.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Што се безбедности тиче, податак који је Милићевић издвојио као алармантан, показује да 74 процената испитаника сматра да је безбедносна ситуација на Косову поприлично лоша, те да 37 одсто анкетираних мисли да се безбедносна ситуација погоршала у последњих годину дана.

Прочитајте још:  У Косовској Митровици заказан велики протест против велеиздаје KиM Александра Вучића



– Један од најалармантнијих података који се већ годинама уназад у нашим анализама на жалост појављује, то је миграција, где готово половина свих испитаника не види себе у наредних пет година на Косову. То је за овако једну девастирану заједницу, попут српске данас на Косову, не алармантан, него катострофалан податак. На моју велику жалост, искрен да будем, нисмо видели ниједан адекватан институцијални одговор, било у Приштини, а ни у Београду, укључујући наравно и међународну заједницу, на овако један негативан тренд – указује Милићевић.

Истраживање је такође показало да готово половина испитаника има негативан став према Европској унији, где углавном сматрају да је ЕУ, када је преговарачки процес у питању, у већини случајева на страни Приштине, или макар није у стању да одговори на јасне проблеме који су се појавили током процеса дијалога.

– Што се етничке дистанце тиче, за нас доле на Косову је ово била невероватно интересантна област која завређује већу пажњу од досадашње, управо из разлога да је пуне две деценије и дуже од окончања конфликта, та етничка дистанца невероватно изражена. Један од десет грађана сматра да су односи између Срба и Албанаца релативно добри, што је, рекао бих, поприлично лоше – навео је Милићевић.



Последњи налаз истраживања тиче се процеса вакцинације у последњих годину дана, који показује да се 95 одсто испитаника вакцинисало у здравственим установама на територији Србије.

– Ово је једна од ставки која је напросто морала да буде заједнички именитељ, не само у односима између Београда и Приштине, већ и на глобалном нивоу. На жалост, у међусобним односима, уместо заједничког интереса да се сви заједно боримо, односно да се нађе јасан механизам и модалитет борбе против Ковида, ми смо данас имали, на жалост, ситуацију да се уместо на Косову, 95 посто испитаника вакцинисало у неким од здравствених центара широм Србије – каже Милићевић .

Прочитајте још:  Албанци са југа Србије идеале траже у Албанији, али новчанике пуне у Србији

Овогодишње издање Анализе трендова је седмо по реду од 2015. године, када је НВО Актив започео ово истраживање.

Данас

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *