Лекари и просветари: Вучићево повећање плата је милостиња која нас вређа

1

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Минимални проценти повећања плата за здравство, војску, просвету, са којима се председник Александар Вучић максимално размеће, према речима запослених у јавном сектору, вређају интелигенцију и оличење су срамоте.

Наиме, од првог јануара плате ће скочити за седам и осам одсто, а инфлација у Србији већ достиже свој врхунац, па ће ова помпезна повећања уствари само пратити незаустављиви раст цена.

Председник је најавио да ће од 1. јануара уследити повећање плата војсци, здравственим и социјалним радницима од осам одсто, док ће у просвети повећање бити за седам одсто.

„Срамно је ово што нам нуде. Још 2015. године, када је Вучић био премијер, изашли смо из великог штрајка и он нам је тада рекао да смо у праву. Добили смо писмо захвалности, како бисмо га схватили озбиљно. Изјавио је тада да су просветари битна карика друштва, да ћемо добити светосавске награде, да ћемо бити у платним разредима, а од тога неће бити ништа до 2025. Распоређивањем технолошких вишкова у буџету смо уштедели велики новац и од свега тога што смо урадили, добили смо бедних седам одсто. Наша плата је испод републичког просека, сад нам нуде милостињу и то је срамота. Толико смо понижени, да немам више ни речи да опишем стање у којем се просвета налази.

Шта рећи о повећању плате од седам одсто у следећој години, када ћемо са осталим повећањима, која су најављена, ми опет бити испод просека. Наш систем је претрпео стравичан удар у време короне, али никога то изгледа не занима у овој држави.Просветни радници су морали да организују наставу тако што су своја средства ставили у погон на две године. Користили смо нашу струју, интернет, компјутере, како бисмо могли да радимо. То ниједна струка није учинила, осим просвете“, револтирана је Весна Јеротијевић, учитељица из Чачка.

Прочитајте још:  Запад ствара коалицију за слање трупа у Украјину

Најављена повећања у здравству, сматра пулмолог др Дејан Жујовић, неће моћи да подмире ни половину трошкова свакодневног живота.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Ако погледамо колика је инфлација, коју наравно нико не спомиње, сва та повећања не могу да надокнаде повећања трошкова живота, а да не причамо о условима у каквим смо радили, а у каквим ћемо тек радити. То ни са каквим повећањем не могу да ми надоместе. А после Нове године се сигурно враћам у црвену зону, кад се сви добро наједу и проведу на Копаонику. Само молим председника да нас заобиђе са својом драматургијом, да се не понаша као да нам је нешто дао из свог џепа, јер није. Мало стида не би му мањакло, и скромности, јер ништа није направио, ни урадио, осим глупости. А од повећања која ћу добити од председника, купићу украс за јелку“ делом у шали, а делом од муке“, каже за Нова.рс др Жујовић.

Најављена повећања плата прате инфлацију, а председник само усклађује рачуницу са растом цена.

„Вучић само усклађује ова повећања са инфлацијом. Ако погледамо цену потрошачке корпе, најављена повећања не значе ништа. Ми и даље имамо 81 одсто професионалних припадника војске који примају плату мању од просека у Србији. Они не примају регрес, ни топли оброк. У држави нема слуха за поправљање положаја припадника војске. Цена потрошачке корпе сада је већа него на почетку године и то је срамота“, каже за Нова.рс Новица Антић, председник Војног синдиката Србије (ВСС).

Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Лекари и просветари: Вучићево повећање плата је милостиња која нас вређа

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *