„Шта год желите да људи чине вама, учините и ви њима.

0

(фото:3 РИМ)

Не судите да вам се не суди. Господ забрањује осуду, а не изобличавање, јер је инкриминација корисна, а осуда је увреда и понижење, посебно у случају када неко сам, имајући тешке грехе, грди друге и осуђује оне који имају много мање грехе, за које може судити само Бог једини.

Јер како судите, биће вам суђено; и каквом мером мерите, таквом ће се и вама мерити. И зашто гледаш трун у оку брата свога, а брвно у свом оку не осећаш? Или, како кажеш брату своме, да ти извадим трун из ока, а у твом оку је балван?

Лицемеру! Извади најпре брвно из ока свога, па ћеш онда јасно видети да извадиш трун из ока брата свога. Свако ко хоће да укори друге мора да буде беспрекоран, јер ако он, имајући балван у оку, то јест велику греду, или грех, прекори другог који има трн, учиниће га бескрупулозним. Али Господ показује да онај ко много греши не може добро да види грех брата свога, јер како може онај који има брвно у свом оку да види грех другог, лако рањеног?


Не дај светиње псима и не бацај своје бисере пред свиње, да га не погазе ногама својим и, окренувши се, не растргну те. „Пси” су неверници, а „свиње” су они који, иако верују, ипак воде прљав живот. Дакле, не треба говорити о тајнама вере пред неверницима и изговарати светле и бисерне речи богословља пред нечистима, јер свиње газе или занемарују оно што им се каже, пси, окренувши се, муче нас, као они који се називају филозофима чине. Када чују да је Бог распет, почињу да нас муче својим нагађањима, доказујући софизмом да је то немогуће.

Иштите и даће вам се; тражите и наћи ћете; куцајте и отвориће вам се. Јер сваки који иште прима, и ко тражи налази, и ономе који куца отвориће се.

Раније нам је Господ заповедио велике и тешке ствари, али овде показује како се то може учинити, наиме, уз помоћ непрекидне молитве. Јер рекао је „питај“ уместо „питај увек“, али није рекао „питај једном“. Онда оно што је речено потврђује људским примером.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Папа Фрањо: Миловање и масирање секретарице није неки грех

Има ли међу вама таквог који би му, кад га син замоли за хлеб, дао камен? а кад тражи рибу, да ли би му дао змију? Овде нас Господ учи да морамо и силно тражити оно што је корисно. „За тебе“, каже он, „видиш како твоја деца траже од тебе оно што је корисно: хлеб и рибу, а у случају када траже такве, ти им дајеш, па сигурно тражиш духовно, а не месо.”

Дакле, ако ви, будући зли, знате да дате добре дарове својој деци, колико ће више Отац ваш Небески дати добра онима који Га моле. Људе назива лукавством, упоређујући их са Богом: наша је природа, као и творевина Божија, добра, али ми постајемо лукави својом вољом.

Дакле, у свему што желите да људи чине вама, чините и ви њима; јер је у томе закон и пророци. Показује кратак пут до врлине, јер ми смо људи и зато већ знамо шта треба. Ако хоћеш да имаш користи, чини доброчинство; ако желите да вас непријатељи воле, волите и своје непријатеље. Јер и закон Божији и пророци говоре исто што нам природни закон заповеда.

Уђите на уска врата; јер је широка капија и широк је пут који води у пропаст, и многи њоме пролазе. Под уским вратима подразумевају се искушења, како добровољна, на пример, пост и друга, тако и невољна, на пример, окови, прогон. Као што гојазна или оптерећена великим бременом не може да уђе на уско место, тако и жена која је размажена или богата: иду широким путем. Показујући да је и тесност привремена, а ширина преносива, Он их назива вратима и путем. Јер ко трпи невоље, тај пролази кроз нека врата или беду, а размажени пролази и сладострасност као одређени пут. Али пошто су оба привремена, морате изабрати најбоље.

Јер тесна су капија и тесан је пут који води у живот, и мало ко га налази. Реч “јер” значи изненађење. Господ се чуди: каква капија! Зашто иначе каже: „Бреме је моје лако?“ Због будуће одмазде.

Чувајте се лажних пророка, који вам долазе у овчијој кожи, а изнутра су вуци грабљиви. Препознаћете их по плодовима. Обично су јеретици лукави и лукави; зато каже: „чувај се“. Говоре пријатне говоре и показују изглед наизглед поштеног живота, али у њима је оуд. Овчија одећа је кротост којом се други лицемери користе у циљу ласкања и обмане. Они се препознају по плоду, односно по делима и животу. Чак и ако су се неко време сакрили, изложени су као пажљиви.

Прочитајте још:  У ког бога верује патријарх Кирил: Неверовање у пандемију корона вируса као неверовање у Бога

Да ли се грожђе бере од трња или смокве од чичка? Дакле, свако добро дрво доноси добре плодове, а лоше дрво доноси лоше плодове. Лицемери су виногради и чипови: виногради јер потајно гризу, а чичак јер су лукави и сналажљиви. Зло дрво је свако ко је искварен доконим и раскалашним животом.

Добро дрво не може донети лоше плодове, нити лоше дрво може донети добре плодове. Док је лоше, не може; ако се промени, може. Обратите пажњу на то да Господ није рекао да никада неће моћи, већ да до тада не доноси добар плод, док је лош.

Свако дрво које не рађа добрим плодом сече се и баца у огањ. Дакле, по плодовима ћете их препознати њихов. Ово је уперено против Јевреја, јер им је то исто рекао и Јован. Човек је упоређен са дрветом јер се може накалемити из бесплодног греха на врлину.

Не свако ко Ми говори: Господе! Бог! ући ће у Царство небеско, али ко врши вољу Оца мога небеског. Овде су речи „не свако ко ми говори: Господе, Господе!“ показује Себе као Господа, будући да Себе назива Богом и учи нас да ако имамо веру без дела, од ње нећемо добити никакву корист. „Чинити вољу“; није рекао: „ко је то једном учинио“, него „ко чини“ до смрти. И није рекао „воља моја“, да не би завео слушаоце, него „воља Оца мога“, иако, наравно, отац и син имају исту вољу, осим ако син није издајник.

Многи ће Ми рећи тога дана: Господе! Бог! Нисмо ли у твоје име пророковали? и нису ли у твоје име изгонили демоне? и ниси ли у своје име учинио многа чудеса? И тада ћу им изјавити: никад те нисам познавао; одступите од Мене, који чините безакоње. На почетку проповеди многи су, чак и недостојни, изгонили демоне, пошто су демони побегли у име Исусово. Јер и благодат дејствује кроз недостојне, као што ми добијамо освећење преко недостојних свештеника; и Јуда учини чудеса и синови Скевини. Речи: „Никад те нисам познавао“ изговарају се уместо: „А онда када си чинио чуда, нисам те волео“. Знање овде значи љубав.

Прочитајте још:  ЕКУМЕНИЗАМ – МАГИЈСКА РЕЛИГИЈА СЕКУЛАРИЗМА

И тако, свакога ко чује ове Моје речи и изврши их, упоредићу се са мудрим човеком који је саградио своју кућу на стени; и киша је пала, и реке се изливале, и ветрови дували, и навалили на ту кућу, и није пала, јер је била на камену. Осим Бога, не може бити врлине; зато Господ каже: „Уподочићу се мудром човеку“. Камен је Христос, а кућа је душа. Дакле, ко уређује своју душу у испуњавање заповести Христових, не може га да уништи ни киша – мислим на ђавола који је пао с неба, ни реке – штетне људе, чији се број повећава од ове кише, ни ветрови – духови зла, нити било каква искушења.

И свако ко чује ове Моје речи и не испуни их биће као безумник који је саградио своју кућу на песку. И пада киша, и реке се изливају, и ветрови дунуше, и падоше на ту кућу, и паде, и наста велики пад. Није рекао: „Упоредићу га“, него ће „уподобити“, то јест, самим собом, неразумном који има веру, а не чини дела. Дакле, такав човек гради на песку, од трулог материјала, и зато пада од искушења ђавола. Када пропадне, односно када га падне искушење, он пада у великом паду. Нико од неверника не пада, јер увек леже на земљи; верник, овај пада. Дакле, велики је пад, да пада хришћанин.

И када је Исус завршио ове речи, народ се зачудио Његовом учењу, јер их је учио као онај који има власт, а не као књижевници и фарисеји. Нису се поглавари изненадили, јер како би се изненадили они који су Му завидјели? – али блага миса: они су били изненађени не преломом говора, него његовом слободом, јер се Господ показао изнад пророка. Говорили су: „Тако говори Господ“, а Христос као Бог рече: „Ја вам кажем“.

Тумачење блж. Теофилакт Бугарин

Превод:Васељенска ТВ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *