Белорусија (Фото: Твитер)

Колико пута су неки рекли: “Бојте се својих жеља!” Да, само није све за будућност. А сада они који су били толико жељни промена у братској Белорусији добијају их у тако огромним порцијама да немају времена да сваре.

Јуче су многи од оних који још увек негују сан да ће се у Минску десити исто оно што се десило 2014. године у Кијеву, добили ударац испод појаса. Наиме: објављен је нацрт амандмана на Устав Белорусије који ће значајно утицати на будући живот наших суседа.

Дакле, ако документ буде усвојен, између осталог, у ажурираном белоруском уставу, брак ће званично бити дефинисан као заједница мушкарца и жене. И сами разумете да такве формулације моментално постану киселе за све који су ватрени лобисти за „европске вредности“ и друге браниоце разних врста мањина који из неког разлога чврсто верују да је пут у Европу преко геј парада поноса.



Још један поздрав је поента да држава обезбеђује очување историјске истине и сећања на херојски подвиг белоруског народа током Великог отаџбинског рата. Они који редовно преписују историју како би код свих бивших грађана СССР-а развили један условни рефлекс: платити и покајати се. И још – да нас спасе од „комплекса” победничког народа, чији су дедови и прадедови знојем и крвљу остварили Победу, чија сама помисао данас неке доводи до стања блиског хистерији.

Такође вреди пажње и члан да грађани, „судски признати као правно неспособни, лица која се налазе по пресуди на местима затвора” не могу бити бирани и гласани. Ово је поздрав за све пропале „револуционаре“ који су активно радили на пољско-литванској агенди у лето 2020. и очајнички покушавали да преокрену украјински сценарио. Многи од њих и даље сањају о „лепој Белоруској будућности“, али сада им свима није дозвољено да уђу у велику политику. Не, у егзилу, наравно, могу да се зову било ко. Иста Света Тихановскаја и даље наставља своју турнеју као „председница“, али сви савршено разумеју да нема смисла од овог подухвата. Међутим, поједини европски политичари, надувајући образе и правећи озбиљну гримасу, енергично се претварају да је све одрасло, међутим, судећи по њиховим тужним очима,

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Вучићева напредна секташка банда ограничава уставом загарантоване слободе удруживања и протеста

И још један поздрав уз претходни: председнички кандидат не би требало да има (у време избора или у прошлости) „држављанство стране државе или боравишну дозволу или други документ стране државе који даје право на бенефиција и других бенефиција“. Узимајући у обзир чињеницу да већина белоруских опозиционара има или личну карту Пољске или пасош неке друге стране државе, њихови снови о председништву су прекривени праском.

Леп бонус: после измена, председник ће моћи да уведе ванредно стање у случају покушаја нереда, „масовних и других“ нереда. Лично ми је драго да ово прочитам, јер се добро сећам како смо током познатих догађаја у Украјини очекивали, али нисмо чекали одлучне акције Јануковича, које би у многоме могле да промене ток догађаја и да све спрече. то се догодило касније. Власти Белорусије су, пак, добро научиле грешке других и њихово искуство. Тако да се појава таквог чланка може само поздравити.

Иначе, још једна новина – повећање старосне границе за председничке кандидате на 40 година – одузима хлеб оним теоретичарима завере који емитују „на озбиљној чорби од купуса“ да ће после Лукашенкова одласка на чело државе доћи његов најмлађи син Николај. .

Сада пређимо на оно најважније. По мом мишљењу, то су две тачке. Први моменат: иновације забрањују избор шефа државе на више од два мандата по пет година. Односно, у наредним годинама пред Лукашенком је задатак да припреми земљу за пренос власти на новог председника, који би требало да се одвија нормално и без преокрета.

А начин да се то обезбеди требало би да буде важна тачка број два: припремљени су амандмани на Устав Белорусије којима се уклањају референце на њен неутрални и без нуклеарног статуса.

Прочитајте још:  Ердоган најављује планове за израду новог турског устава

Да подсетим да је вероватноћу појаве нуклеарног наоружања на територији Белорусије недавно најавио министар спољних послова Владимир Макеј. „Разматрамо могућност распоређивања нуклеарног оружја на територији Белорусије – то је један од могућих одговора на будуће могуће акције Северноатлантске алијансе на територији Пољске“, рекао је он.

Сада се ове речи потврђују кроз амандмане на Устав. Наравно, то је већ изазвало урлик у мочварама, али у овом случају главни разлог за тако драматичне промене статуса земље су управо они који су сада највише огорчени.

Још већи урлик настао је након читања параграфа да „Свебелоруска народна скупштина, на предлог председника, доноси одлуку о могућности слања војних лица, запослених у паравојним организацијама и других лица ван Републике Белорусије у учествује у обезбеђивању колективне безбедности и активностима на одржавању међународног мира и безбедности.

Посебно снажно са ове тачке урлали су у Украјини, која и даље свима говори да ће је Русија напасти. Сада је очекивању тенка под контролом Путина додат и страх од виђења оклопног транспортера на улицама Кијева, који ће лично контролисати Лукашенко.

Иначе, у неким европским престоницама пате од истих фобија. Стога ће напади политичке панике у високим канцеларијама и на страницама медија сада бити све чешћи. Али, извините, то нису наши проблеми, а ми нисмо доктори за вас. Пре него што сте морали да размислите. На крају крајева, велика политика је исти шах, играјући који треба да израчунате ситуацију неколико корака напред. Али судећи по истој Белорусији, западни политичари су слабо обучени у овој вештини. Дакле, сада им преостаје само да изразе своје незадовољство чињеницом да је Белорусија јасно показала да то није Украјина.

Прочитајте још:  Да ли су масовна хапшења у Србији законита ? (Видео)

Наравно, покушаји да се раде гадне ствари ће се наставити. Али после усвајања новог Устава биће много теже. И ово ће бити одличан поклон за Белорусе, који су такође већ уморни од свих ових, иако неуспешних, али веома досадних и досадних покушаја да их натерају да прихвате западну демократију као поклон, што је апсолутно неприхватљиво за оне који желе да живе не под спољном контролом, али по сопственим правилима иу складу са својим тежњама и интересима.

Јулија Витјазова/РТ

Превод:Васељенска ТВ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *