Маџар: 100 евра за младе – типична предизборна „вучићевштина“

1

(Фото: Shutterstock)

Највише пажње јавности након новогодишњег обраћања нацији је најава председника Србије Александра Вучића да ће млади између 16 и 30 година добити новчану помоћ државе у износу од 100 евра. Стручна јавност је то одмах оценила као „куповину гласова“ на предстојећим априлским изборима и потпуно неучинковит начин за решавање егзистенцијалних питања омладине.

Економиста Милан Р. Ковачевић наглашава за Данас да с обзиром да је помоћ из буџета за младе најављена уочи избора, указује да је реч о једној врсти покушаја власти да бираче приволи да јој на њима дају подршку.

– Ради се о класичном случају куповине гласова грађана. Наравно да је то погрешно и штетно. Довољан аргумент за то је да ниједан економиста никад није подржао новчана давања грађанима из државне касе као начин на који треба да се помаже становништву – наводи наш саговорник.



Према његовим речима, давање једнократне помоћи од 100 евра није нешто што може истински да помогне младима у кризној ситуацији.

– Да власт заиста жели да помогне младима, уместо да себи обезбеђује гласове на изборима, онда би се председник заложио за конкретну и учинковиту помоћ омладини. Примера ради, држава би могла да им плаћа део школарине или обезбеди адекватан смештај док се образују како би смањили своје трошкове. То би била адекватна подршка а не једнократна помоћ из буџета – истиче Ковачевић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

С тим се слаже и председник Удружених синдиката Србије „Слога“ Жељко Веселиновић, који каже да је власт свесна да најмању подршку има међу младима и због тога покушава да их поткупи на овај начин и обезбеди који глас више.

Прочитајте још:  Злочинац који уништава Србију и претвара је у калифат



– Нисам сигуран да ће и успети, јер младе генерације знају добро да препознају политику ове власти која је објективно против њихових интереса. Да власт заиста жели да им помогне, као што тврди, онда би она економском политиком обезбедила да након што заврше школовање могу да нађу посао у Србији уместо што су принуђени да „трбухом за крухом“ иду у иностранство. То би било изводљиво кроз реиндустријализацију која би обезбедила отварање великог броја нових радних места али и укидањем постојећег и доношењем новог закона о раду без одредница које омогућавају послодавцима јефтину и обесправљену радну снагу – истиче наш саговорник.

Економиста Љубомир Маџар каже да је та подела новца младима представљена као део неке здраве демографске политике, која би требало да повећа наталитет и успори пад броја становника, али да идеју „коље“ то што је пласирана непосредно пред изборе.

– То је део изборног пакета у коме Вучић настоји да покупи што више гласова и да своју политичку моћ што више ојача, као да ионако није превелика толико да дави цело друштво. Да је то део предизборне агитације, видљиво је и по томе што је обухват од 16 до 29 година неконзистентан са демографском политиком, јер генерације од 16 до 20 углавном не продукују децу, а када се дете јави, то је углавном велика главобоља и за младе родитеље и за њихове родитеље – каже Маџар и додаје да су такви потези „вучићевштина“, старо вино у новим боцама.



Иначе, осим подршке младима, Вучић је најавио да ће већ 15. јануара здравствени радници добити по 10.000 динара једнократно, да ће пензионерима 10. фебруара бити исплаћено, опет једнократно, по 20.000. Представио је и мере за подизање наталитета, па ће од 1. јануара мајке за рођење првог детета добити једнократно 300.000 динара, а за друго и треће по 100.000.

Прочитајте још:  Горан Шарић: Мариника би прва пустила Рио Тинто у Србију и пре Вучића!

Такође, у наредне две године ће за прво и друго дете добијати по 10.000 месечно, а за трећу принову 100 евра месечно у следећих десет година, док ће ће Влада већ 5. јануара донети уредбу која омогућава да држава мајкама донира од десет до 50 одсто износа потребног за куповину стамбене јединице.

Данас

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Маџар: 100 евра за младе – типична предизборна „вучићевштина“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *