Министарка Обрадовић: Ускоро три нова закона – о председнику, посланицима и локалним изборима

0
Скупштина Србије

Скупштина Србије (Фото: В. Веизовић)

Министарство државне управе и локалне самоуправе припремило је три нова закона – о избору председника Републике, о избору народних посланика и о локалним изборима који ће, како се очекује, врло брзо бити усвојени, рекла је министарка Марија Обрадовић.

Министарство државне управе и локалне самоуправе припремило је три нова закона – о избору председника Републике, о избору народних посланика и о локалним изборима који ће, како се очекује, врло брзо бити усвојени, рекла је министарка Марија Обрадовић.

“Та три закона би требало иза празника да уђу у скупштинску процедуру што значи да ћемо их врло брзо усвојити”, рекла је Марија Обрадовић за Танјуг.



Министарка државне управе и локалне самоуправе истиче да њено министарство у овој години наставља рад, интензивним темпом, као и у претходној години, у којој се, имајући у виду да је ово влада са краћим мандатом, морало радити брзо и ефикасно.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Ова, 2022. година је изборна, што значи да морамо и даље да радимо на припреми документације и атмосфере у држави да све протекне најбоље могуће”, рекла је Обрадовић.

Одговарајући на питање шта може да обећа грађанима да ће сигурно урадити у 2022. години, Обрадовић је рекла да се поред усвајања три закона, наставља рад на уређењу бирачког списка, као и модернизација и дигитализација управе.

“Још једном ћу поновити да бирачки списак никада није био уређенији него што је то сада”, рекла је Обрадовић и додала да је у складу са договором у међустраначком дијалогу формирана посебна радна група за екстерну контролу бирачког списка.

Прочитајте још:  У затвору дочекују 18. рођендан

Навела је и да јесу откривене неке неправилности, али је подсетила и да се бирачки списак мења сваког дана, јер неко умире, неко пунолетством стиче право да бира и буде биран, а са друге стране, људи по различитим основама губе своје бирачко право.

Nova ekonomija: Beograd novogodišnji vatromet platio pet miliona dinara

“Тако да је то редовно ажурирање, али нису уочене неке веће неправилности”, указала је министарка.

Каже да је за то министарство посебно важно да се организују општинске изборне комисије широм Србије, и због референдума и због избора.

“Осим политичких странака имамо и одређене групе грађана у много већем броју које желе да покажу свој политички активизам, па је важно да и они буду заступљени у општинским изборним телима и за референдум, а свакако и за изборе”, рекла је Обрадовић.

Поред три закона и додатног уређења бирачког списка, Министарство наставља са дигитализацијом општинских и градских управа и увођењем нових е-услуга за грађане и привреду.

Подсетивши да грађани имају могућност да електронски, примера ради, закажу термин за добијање личне карте, да упишу децу у вртиће, школе, да се такође могу уписати на факултете, пријаве рођење детета, Обрадовић је поручила да ће се то интензивирати широм земље.

Slobodan Antonić: Eskalacija džender ludila

Навела је и да је буџет за “јединиствено управно место” ове године повећан на 100 милиона динара, те се очекује да ће у још 15-так градова и општина бити могуће да грађани и привреда електронским путем и на једном месту добију неопходну документацију.

Истовремено је, каже, повећан и буџетски фонд из којег се помаже општинама и градовима по питању различитих пројеката, пре свега, инфраструктуре.

Прочитајте још:  Култ Пупинов уместо Брозовог (2)

“Интензивно радимо са градовима и општинама како би могли да добију што већи износ средстава и да унапреде животни стандард”, рекла је Обрадовић.

Пожелела је грађанима срећнију и у сваком смислу богатију наредну годину, али је такође и позвала све на солидарност, посебно у време празника.

Подсетила је на оне који су на маргинама друштва и који неће у топлом дому провести празнике и указала да свако од нас може да размисли има ли нешто од хране или гардеробе што би могао да подели са њима.


ПРОЧИТАЈ ЈОШ: 


РТС

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *