Сатник опет шири панику: Болнице ће за неколико дана бити пуне

2

(фото:Србин инфо)

Командант војне болнице на Карабурми др Иво Удовичић, оценио је данас да ће у наредних пар дана нагло скочити број заражених због прославе Нове године и да су, као и у претходним таласима, најугроженији невакцинисани пацијенти.

Удовичић је Танјугу рекао да је епидемиолошка ситуацији у земљи сложена и навео да су тренутно у ковид систему Ковид болница у Батајници, Инфективна клиника, Болница у Младеновцу и Институт за медицину рада, као и ВМЦ Карабурма.

„Врло брзо ћемо доћи у ситуацију да поново отварамо остале Клиничко-болничке центре у ковид болнице. Што се тиче Карабурме ми смо на две трећине попуњености капацитета и то су углавном пацијенти који су дошли у установу у претходном таласу око Нове године, нема нових, али очекујемо да ће пристићи”, поручио је комадант Удовичић.



Истакао је да се први пријеми пацијената, који су се заразили током празника, очекују сутра и прекосутра.

Удовичић се осврнуо и на ситуацију међу запосленима у здравственом систему и рекао да је један део запослених на одмору, док велика већина радника није успела да се одмори, већ ће наставити да ради у предстојећем таласу, јавља Танјуг.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Поред умора здравствених радника, ситуацију, каже он, додатно компликује то што је један део особља који је вакцинисан заражен.

Удовичић је закључио да ће ускоро морати да се у црвену зону повлаче запослени из других здравствених институција и да је предлог струке да се скрати карантин здравствених радника, који су позитивни и немају никакве симптоме.

Када је у питању нови сој вируса, омикрон, Удовичић је изразио наду да неће бити велики број заражених са тежом клиничком сликом у јединицама интензивне неге.

Прочитајте још:  ОШ "Владислав Рибникар" наставља да ради без оцењивања и испитивања ђака

Навео је да се омикроном могу заразити и вакцинисани, и они који су „прележали” ковид, те нагласио да су ипак најугроженији они који нису примили вакцину.

„Не зна се како ће нови сој деловати на невакцинисане. Оно што се зна то је да су ваксцинисани значајно заштићенији од невакцинисаних”, казао је Удовичић.

Прокоментарисао је искуства других земаља са омикроном и поручио да Србија не може да се мери са европским земљама, јер је у њима знатно већи број особа вакцинисано.

Истакао је да су невакцинисане особе млађе доби попуњавале капацитете на интензивној нези у претходним таласима и упозорио да су млади, због прослава, ризична група када је у питању предстојећи талас.

Ризичну групу, према речима комаданта, представљају и старији код којих су симптоми и облици болести далеко тежи због година и хроничних болести, било да су вакцинисани, или не.

Како је нагласио важност имунизације и навео податке из последњег таласа у коме су 70 одсто болничких капацитета заузимали невакцинисани пацијенти.

Према његовим речима, у последњем таласу 50 особа на интензивној нези било млађе од 55 година, као и да је шест особа од 16 до 40 година преминуло од последица инфекције ковидом.

„Ово је најјачи аргумент који говори у прилог вакцинацији, млади људи треба да се вакцинишу да не би дошли у ситуацију да изгубе главу”, поручио је Удовичић.

Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Сатник опет шири панику: Болнице ће за неколико дана бити пуне

  1. „Ово је најјачи аргумент који говори у прилог вакцинацији, млади људи
    треба да се вакцинишу да не би дошли у ситуацију да изгубе главу”,
    поручио је Удовичић.

    “U”dovičiću Ivo, остани без главе ти и твоји јанмилији, а сиктер од СРБске омладине!

  2. Опет теби Србиjа ниjе добра али фашистичка ЕУ jесте. Па да ти обjасним свакоме коме се свидjа фашистичка ЕУ са фашистичким мерама jе место у ЕУ, па изволи иди тамо шири панику и уживаj у мерама. Друго у Србиjи постоjи устав коjи нас штити од фашистичких мера ( типа принудна вакцинациjа ) тако да узалуд се дивиш таквим мкрама. Друго ако предлажеш скрачиванье карантина да ли то значи да jе карантин само фарса? Лично ти ништа не веруjем ни теби ни назови ” струци ” и надам се да че дочи време када че те одговарати за све зло коjе сте чинили , и да че те имати праведно судjенье.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *