Лукашенко: граница са Украјином мора бити поуздано заштићена

0

Лукашенко (Фото: РИА)

Граница са Украјином мора бити поуздано заштићена. Ово је изјавио председник Белорусије Александар Лукашенко данас у Лунињечком округу на скупу о јачању војне безбедности Белорусије, сазнаје БелТА.

„Данас смо се окупили овде, у тихом, мирном кутку наше Белорусије, да разговарамо о безбедности наше државе. Ни пре 10 година нико није могао да замисли да ће доћи тренутак као што је данас и да ћемо морати да стварамо војне снаге. јединице и читаво удружење за заштиту наших јужних граница.С болом у срцу посматрамо све што се дешава у Украјини.Њено садашње политичко руководство, под спољном контролом, понекад се понаша непредвидиво и неадекватно.Због тога, у овом случају – непредвидивост, неадекватност-а богами треба да се определимо за војна дејства.Скоро хиљаду и по километара јужне границе Белорусије и Украјине је поприлична дужина.Шта год да нас кошта, не треба само да видимо шта ће бити а дешава се на овој граници, она мора бити поуздано заштићена“,– нагласио је белоруски лидер.

Александар Лукашенко је изјавио да се из душе украјинске нације ишчупа све што је могуће. Пре свега, сећање на словенске народе, заједничке корене, језик, културни и етнички код који везује народе. „Сви покушавају да униште Украјинце у души“, рекао је он.

“Нисмо ни слутили да ће неколико деценија након завршетка Великог отаџбинског рата, насилници са фашистичким кукастим крстом продефиловати централним улицама Кијева и других градова. То је за нас неприхватљиво, јер никада нећемо заборавити све што се дешавало. нашу територију.на крају, сећамо се Хатина, сећамо се шта је било. И не само шта је било, него ко је тамо урадио те злочине. То је и један од разлога зашто смо данас принуђени да одговоримо овде, на југу нашег земље, на ситуацију која се развија“, рекао је шеф државе.

Прочитајте још:  Руска војска окружила Славутић

Он је истакао да Белорусија добро види шта се дешава на југу и уопште дуж граница земље. “Имамо добру идеју како да одговоримо на ово. Ово је данас. Морамо да предвидимо ситуацију за будућност: шта ће бити сутра и прекосутра”, рекао је белоруски лидер. “Стога, мудра изрека “Ако хоћете мир, припремите се за рат.” Окрутно, али тако мужевно. Морамо учинити све да не будемо изненађени, и да можемо да одговоримо у правом тренутку. Апсолутно сам уверен да ви, људи у униформе, зна шта треба да се уради да заштитимо нашу земљу“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Председник је напоменуо и да место састанка није случајно одређено. Министар одбране је крајем новембра прошле године већ известио шефа државе шта је неопходно за заштиту јужних граница. „Тада смо се договорили да ћемо се једног дана састати овде у Лунинцу, ово је, са становишта војске, веома добро и згодно место да разговарамо о свим предлозима који су тада изнети. Онда сам тражио да се ти предлози финализују. “, рекао је Александар Лукашенко.

Он је захтевао да се извести о резултатима ревизије шта треба да се уради не само у Лунинцу, већ и у Белорусији у целини у погледу система ПВО, и што је најважније, на јужним границама.

Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *