Генци Ниманбегу: Било би ми драго да нови премијер Црне Горе буде Албанац!

0
азил

азил(Фото: Фејсбук)

Актуелна влада броји последње дане, оценио је лидер Форце, Генци Ниманбегу, у емисији „Знам да знаш“ Градске радио телевизије.

Он је казао да су иницијативе за смену потпредседника Владе Дритана Абазовића и скраћење мандата Скупштини, само реакције на главну о изгласавању поверења актуелној Влади, коју је потписало довољно посланика да је јасно да ће бити подржана.

“Јасно је да влада актуелног премијера броји последње дане. Од самог формирања било је доста девијација и у демократији и у начину на који је замишљена и радила. Наш став је јасан, што се тиче неповерења Влади Здравка Кривокапића. Четвртог фебруара мандат ће изгубити и Абазовић и сви министри у актуелној Влади,” рекао је Ниманбегу.

Он је навео да није кредибилно упућивати иницијативу за скраћење мандата Скупштини у тренутку кад се гласа о поверењу Влади.

“Очекивано је, не само за посланике него и за грађане, да цели фебруар и година протекне у великим политичким играма,” сматра Ниманбегу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Наводи да се још не зна ко ће све бити у мањинској влади.

“Она нема подршку већег дела данашње власти, великог дела ДФ-а и Демократа, док остали политички субјекти још вагају. Потписници Меморандума, који је био увод у ову политичку причу, а приори би могли подржати мањинску владу, али то су одлуке које ће зависити од појединачних субјеката. Ово је одлука која носи велику одговорност. Треба бити сталожен и мудар и кренути у разрешење политичке ситуације. Очекивања јавности су велика и морамо бити довољно одговорни да одредимо приоритете,” јасан је Ниманбегу.

Прочитајте још:  Јоаникије позитиван на корону

Коментаришући тврдње да у мањинској влади неће бити места за СДП и СД, каже да Форца са тим партијама дели веома сличне вредности.

“Неки од успеха су заједничка борба за заштиту Солане, јер смо 2012. заједно гласали о забрани градње на том подручју. Блиско нам је да и они буду учесници у тој влади. Што се тиче става Абазовића, који не потврђује да би био мандатар, то је одлука од које ће пуно тога зависити,” рекао је Ниманбегу.

Говорећи о томе да у мањинској влади неће бити места за представнике Црногораца, каже да се нада да то није коначни став.

“Они који ће понети улогу мандатара морају добро размислити о томе. Колико год да се прича о грађанској држави, мој јасан став је да Црна Гора има традицију и обрисе државе Црногораца. Сви народи требају бити представљени у свакој влади Црне Горе,” јасан је Ниманбегу.

То што, према његовим речима, поједини политички лидери иду пут манастира, седишта црквених великодостојника нису добри знаци за демократију.

“Није реч о куртоазним посетама, већ показује да основе на којима раде ти политичари нису здраве,” истиче Ниманбегу.

На питање да ли ће подржати Абазовића као мандатара за састав будуће владе, каже да би албанској заједници, ако би се уско гледало, било веома драго да премијер Црне Горе буде Албанац.

“Абазовић долази из процрногорске партије, то је политички субјекат који у свом деловању нема само интересе албанске заједнице, него Црногораца у ширем смислу,” поручио је Ниманбегу.

Српска24.ме

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *