Просветари траже веће плате и упозоравају на могућ РАСПАД образовног система

0

(BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/MO)

Унија синдиката просветних радника Србије затражила је хитан пријем и састанак са министром просвете Бранком Ружићем, због, како тврде, све теже епидемиолошке ситуације и повећања плата.

На списку тема које представници Уније желе да продискутују са министром су и заостала потраживања запослених, ново законско решење које омогућује формирање комбинованих одељења од петог до осмог разреда, као и притисци на школе и запослене који не желе да прихвате партијске директоре.

Унија тражи да се ребалансом буџета за ову годину предвиди још једно повећање плата у просвети за 12 одсто, као и да у наредне две године зараде порасту по 20 одсто.

„Просечна плата у Републици Србији у прошлој години била је 64.393 динара, а у образовању, 63.044 динара, из чега видимо да је образовање 2,1 одсто испод републичког просека. Истовремено, у образовању ради око 80 одсто високообразованих људи, па је јасно каква је порука коју држава шаље”, стоји у саопштењу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Они су затражили и да се исплата личних примања у просветном систему изједначи са здравством.

“Тако што бисмо 5. априла или 20. марта, поред половине плате која се исплаћује, примили још половину зараде. На такав начин и људи у просветном систему би 5. априла примили други део принадлежности за март 2022. године“, наводе из Уније у саопштењу.

Из тог синдиката захтевају и да се запосленима у просвети исплати седам новогодишњих награда, у укупном износу од 35.000 динара.

БИЗЛифе

Бонус видео:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *