Бити или не бити за Алексу Бечића: Данас одлука о председнику Скупштине

1
алекса бечић

алекса бечић(фото:Горан Срданов/Нова.рс)

Седница на којој ће црногорски посланици одлучивати о судибини Алексе Бећића заказана је за 10 часова. Иницијативу за разрешење Бечића поднели су посланици опозиције, који сматрају да је фунцију користио за лично промовисање. Како је извесно да ће читава опозиција гласати за његово разрешење, Бечићев опстанак зависи од чланова парламентарне већине.

Иницијатива за смену Бечића, коју је потписало 38 посланика опозиционих партија – Демократске партије социјалиста (ДПС), Социјалдемократске партије (СДП), Социјалдемократа (СД), Либералне партије, Бошњачке странке, Албанске коалиције Једногласно, предата је Скупштини 21. јануара.

За смену председника Скупштине неопходан је 41 глас посланика, што значи да опозиција сама не може да смени Бечића. Грађански покрет УРА сачекаће са доношењем одлуке до саме седнице, због медијског рата са Демократама који траје већ неколико месеци.

УРА: Бечић да се изјасни

УРА је затражила од Алексе Бечића да саопшти да ли стоји иза оптужби својих партијских колега на рачун тог покрета и његовог лидера Дритана Абазовића.

Како је истакао извршни директор покрета УРА, од Бечићевог одговора зависи да ли ће посланици УРЕ гласати за његову смену, или, пак, пресудити у његову корист.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Они нас недељама уназад оптужују о некаквој издаји, 21 милиону, да смо чланови организоване криминалне групе. Мислим да јавност заслужује да чује од господина Бечића да ли он стоји иза тих оптужби и да ли и он тако мисли”, поручио је Микић.

Демократе: Смена Бечића значи дил са ДПС-ом

Уколико дође до разрешења председника Скупштине, посланици који за то гласају направили су дил са Демократском партијом социјалиста, поручили су из Демократске Црне Горе.

Прочитајте још:  Западу и другосрбијанцима требају Милојко и Јаков у тандему да би Мило био задовољен

“Обзиром да се председник разрешава већином од укупног броја присутних посланика, свако ко гласа за или не учествује у гласању, направио је дил са ДПС- ом и формирао нову парламентарну коалицију”, истиче се у саопштењу Демократа.

Из те партије су додали да што се њих тиче, криза о избору нове Владе се може разрешити искључиво у два правца – договором унутар парламентарне већине и партија представника мањинских народа, а уколико договора нема – аутоматски се иде на ванредне парламентарне изборе.

Из Социјалистичке народне партије (СНП) и Демократског фронта (ДФ) најавили су да неће гласати за смену Бечића, што значи да ће његова евентуална смена зависити од одлуке Грађанског покрета УРА.

Посланици опозиције, који су и поднели иницијативу за његову смену, истакли су да актуелни председник парламента није функцију обављао на адекватан начин.

“Бечић није успео да делотворно покрене и оконча ниједан важан политички дијалог који је требало да доведе до решења којима би се деблокирале важне државне институције, посебно оне у области правосуђа”, наводи се у предлогу за његово разрешење.

Опозициони посланици сматрају да је председник парламента своју функцију очигледно обављао у интересу своје партије, партијске и личне промоције, а не у интересу државе и остваривања кључних државних циљева, чија је реализација због таквог односа изостала.

На седници парламента која је одржана у петак, 43 посланика гласало је за неповерење Влади Здравка Кривокапића, чиме је она и званично пала.

Обзиром на то да је лидер ГП УРА Дритан Абазовић раније најавио фомирање мањинске Владе, преговори са партијама су у току. УРА ће прво обавити разговоре са Социјалистичком народном партијом (СНП) и савезом грађана Цивис, као и са мањинским партијама. Након тога, УРА ће иницирати преговоре и са Демократама и Демократским фронтом.

Прочитајте још:  ДПС муке (мудрос…..): „Има нас“ – четника и бјелаша!

Уколико у наредних 100 дана не дође до формирања Владе, једино преостало решење јесу наредни парламентарни избори, што је Кривокапић и желео када је поднео иницијативу за скраћење мандата Скупштини. Посланици тог дана нису усвојили дневни ред, па до гласања о Скупштини није ни дошло.

Сада је на Абазовићу и његовом покрету да, како су истакли, у наредних 10 дана окончају преговоре и пред грађане изађу са јасним планом о новој Влади.

Нова.рс

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *