Умрла Милева Гаћеша Пићан последњи живи завереник у ликвидацији Анте Павелића

1

Mileva Gaćeša Pićan Foto: Printscreen/YouTube/RTS Oko - Zvanični kanal

Злогласни поглавник Независне државе Хрватске нашао је уточиште у Аргентини, где је био сигуран од комунистичких власти тадашње Југославије, али не и од групе осветника, монархиста из Србије и Црне Горе који су се заклели да ће осветити стотине хиљада Срба побијених од стране усташа.

Своју заклетву су испунили 1957. године у градићу крај Буенос Аиреса, када је Благоје Јововић испалио хице у злогласног поглавника Независне државе Хрватске. Павелић није убијен на месту. Само је рањен, али, испоставило се да би било боље да су га убили хици осветника.

Зрна су остала у телу и нису могла да буду извађена јер је Павелић био стар. Пребачен је у Шпанију, којом је тада још увек управљао фашистички диктатор Франсиско Франко. Некада свемоћни поглавник, одговоран за смрт стотина хиљада Срба, Јевреја, Рома и Хрвата, умро је неколико година касније, после дуге и болне агоније, па му је смрт била олакшање.

Последњи живи завереник била је Милева Гаћеша Пићан, која је недавно преминула у Буенос Аиресу у 92. години. Она, не само да је задужила српски народ и све породице бројних жртава усташког режима учешћем у ликвидацији поглавника, него и причом, јер је овај подвиг у далекој Аргентини, који је комунистичка власт дуго држала у магли, управо Милева обелоданила.

Она је причала о томе за РТС тек 2020. године.

У ликвидацију Павелића били су укључени и њен брат Милан Гаћеша, њен муж, свештеник Радојица Поповић и она, а одлучено је да директни извршиоци буду Благоје Јововић и Мило Кривокапић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Зашто се на попису код суседа 30.000 православаца изјаснило као Хрвати

Сам напад се догодио у предграђу Ломас дел Паломар, где је Павелић живео, пуцао је Јововић док је Кривокапић обезбеђивао подршку. Датум напада је био симболичан – 10. април, на дан када је проглашена злогласна Независна држава Хрватска.

Тадашња комунистичка власт и њена тајна служба УДБ-а, није хтела или није могла да ликвидира Анту Павелића, али су присвојили заслуге за његово рањавање. Званично је то приписано “обрачуну међу непријатељском емиграцијом”, што је била уобичајена комунистичка фраза коју су користили када би ликвидирали неког од политичких противника.

Ипак, тек много година касније испливала је истина, да је атентат дело просрпских завереника, а не комуниста. Благоје Јововић, човек који је тешко ранио Павелића, добио је улицу у Земуну тек 2020. године. Добио је и мурал у новобеоградском Блоку 61.

Нова.рс

Бонус видео:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Умрла Милева Гаћеша Пићан последњи живи завереник у ликвидацији Анте Павелића

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *