Посебне вакцине против омикрона не користе много, доказало истраживање

0

Foto: EPA/ ERNESTO GUZMAN JR

Посебно развијене мРНА-вакцине против омикрон варијанте вероватно неће деловати боље од вакцина против короне које су већ одобрене. То показују први резултати истраживања на животињама.

Тек што је у децембру откривен омикрон, фармацеутске компаније Бајонтек/Фајзер и Модерна почеле су да развијају специјалне вакцине против те варијанте вируса. Крајем јануара обе компаније започеле су прва клиничка испитивања.

Постојали су добри разлози за журбу, јер се показало да нова варијанта може знатно да ослаби имунолошку заштиту претходних вакцина, па су се чак и они, који су три пута вакцинисани, заразили новим мутантом. Биолошки гледано, омикрон се значајно разликује од претходних варијанти.

Иако су два или три пута вакцинисани пацијенти показивали знатно блажи ток болести, постојао је ризик да ће заражене особе несвесно да шире вирус јер је инфекција код њих била асимптоматска. Стога се сматрало да је неопходно развити посебну вакцину.

Сада када је талас омикрона скоро достигао врхунац у многим земљама, а у некима вероватно већ прошао, постоје и први резултати тестирања на животињама са новоразвијеним вакцинама против омикрона. Али они су разочаравајући. Стручни часопис Натуре пише да све студије још нису коначне и да су доступне само као предпубликација.

Претходне допунске вакцинације су једнако добре

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

На хрчцима, мишевима и резус-мајмунима спроведена су четири истраживања са различитим вакцинама. Три од њих са мРНА вакцинама.

Иако је укупан број тестираних животиња био мали, новије вакцине не делују “ништа боље од бустер-вакцине са конвенционалном вакцином”, резимирао је Давид Монтефиори, директор Лабораторије за истраживање вакцина против АИДС на Универзитету ДУКЕ у Северној Каролини.

Прочитајте још:  Људи у Великој Британији који објављују „лажне информације“ о вакцинама могли би завршити у затвору на две године

Вероватно најзначајнија студија урађена је са макакијима и резус-мајмунима. Студија се највише приближава људској животној реалности јер узима у обзир да је већина људи већ неколико пута вакцинисана. У том смислу, истраживачи су поближе размотрили учинак допунске, односно треће вакцине. Осим тога, студија је израђена на вакцинама које су за људе већ одобрене.

Дакле, свих осам тестираних резус-мајмуна већ је два пута вакцинисано Модернином уобичајеном вакцином против ковида-19. Сада је половина њих добила исту допунску вакцину, а друга половина је примила нову мРНА вакцину против омикрона. Обе групе су формирале антитела подједнако широког дејства која су такође ефикасна против омикрона.

Бела крвна зрнца против омикрона

Осим тога, обе испитане групе су такође развиле унакрсно активне меморијске ћелије. Те специјализоване Б-ћелије, које су део белих крвних зрнаца, важне су у изградњи имунолошке меморије у телу. Те ћелије саме ослобађају антитела и тако делују против великог броја варијанти, а могуће и против других корона вируса.

Друга студија на мишевима користила је мРНА вакцину посебно развијену против делта варијанте и упоређивала је са омикрон вакцином. Та студија је такође показала сличан резултат, али уз ограничење да омикрон вакцина више не делује добро против ранијих варијанти.

Испоставило се да, као и у другим студијама, код допунских вакцинација није велика разлика коју вакцину ће животиње добити. Међутим, ако се даје само једна доза, специјална омикрон вакцина је пружила бољу заштиту.

Неизвесна будућност вакцине против омикрона

Иако су ови резултати студије прелиминарни, они указују да се можда не исплати даље развијати специјалну омикрон вакцину.

С једне стране, брзо ширење таласа омикрона претекло је чак и неуобичајено брз развој вакцине и могло би застати пре него што је таква вакцина уопште дошла у клиничку фазу тестирања на људима.

Прочитајте још:  "Глас Америке": Фармацеутске компаније остварују огромну зараду од вакцина

С друге стране, вакцине које су већ тестиране и одобрене, такође су се показале прилично ефикасне против омикрона. У таквим околностима, пре ће се поставити питање за фармацеутске компаније и истраживаче да можда има смисла у почетку посматрати развој могућих даљих варијанти, а затим, ако је потребно, изаћи на тржиште са још ефикаснијим новим вакцинама. Уосталом, добра средства су већ доступна против тренутне релативно благе опасности.

Б92

Бонус видео:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *