Порфирије у Вучићевој кампањи, а забранио владикама да причају о политици

0
патријарх

Патријарх Порфирије (Фото: СПЦ)

Иако је забранио својим владикама да причају о политици, патријарх Порфирије нашао се у жижи политичке кампање и то ни мање, ни више него у споту Српске напредне странке.

Синод Српске православне цркве (СПЦ) упутио је недавно писмо епископима у ком се наводи да им је забрањено „уплитање у световне послове“ и пружање подршке странкама и политичарима. Ову одлуку, како сазнајемо, прихватио је и сам патријарх Порфирије, а објављена је како би се спречило учешће свештених лица у изборној кампањи.

О овом је прва писала Нова.рс, а у писму се додатно наводи да се свако одсуство свештених лица из епархије претходно мора пријавити патријарху како би мобили одобрење за ово.

“Посебно ставити на знање да је недопустиво било какво учешће у страначким надметањима, давање јавних изјава у корист или на штету појединих странака или кандидата у изборним процесима и ван њих”, објављено је тада у писму.

Вероватно оваква одлука и не би била спорна да се патријарх Порфирије није нашао у предизборном споту Српске напредне странке. У споту објављеном 16. фебруара под називом “Вучић: Србија је земља мира и достојанства”, на самом почетку види се патријарх у кадру с председником Вучићем, али и с другим политичарима, попут Ивице Дачића и Милорада Додика.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Реакција је изостала, уплитање патријарха у световне ствари није осуђено, па се поставља питање да ли су ипак неки “једнакији” од других међу онима који не желе да се мешају у световне ствари.

Да двоструки аршини нису новост сведочи и пример из 2017. године, кад је у то време митрополит Порфирије осудио што је Вук Јеремић за своју председничку кампању искористио његов лик и дело.

Прочитајте још:  "Гранит 2023": Шта је Војска Србије показала у Батајници

Убрзо после тога, Порфирије је затражио да се уклоне фотографије и видео снимци на којима се он доводи у везу с Јеремићем.

Нова.рс

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *