Поштари одржали протест у Таковској, за суботу договорен нови

0

(фото:Н1)

Група радника и представника синдиката Поште Србије није јутрос испред седишта тог јавног предузећа успела да се договори о начину на који ће се, како и када организовати протести или обустава рада због незадовољства платама и условима рада, али је договорен нови протест, у суботу у 15.00 сати.

Након што су у уторак одржали протест у Земуну, радинци Поште одлучили су да окупљање наставе у Таковској.

Око четрдесетак учесника протестног скупа прво је прихватило предлог да се од четвртка крене са обуставом рада појединачно, свако на свом радном месту.

Потом је међу њима дошло до полемике, на моменте и свађе, око оправданости тог чина, јер су неки тврдили како ће радници који то ураде трпети последице и нико неће да их заштити.

Онда је дат предлог да обустава рада буде у време када крене исплата пензије и испорука рачуна, што је прихваћено, али одмах и оспорено.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

На крају, када се скуп скоро разишао, договорен је нови протест за 26. фебруар, мада су и на то неки имали примедбе.

Председник Синдиката радника Поште Слога Стефан Митровић је на почетку указао да руководство Поште Србије не решава проблеме, него их гура под тепих и да зато треба ићи у штрајк, попут оног из 2019. године.

За то постоји “морална подршка колега и колегиница” из унутрашњости, оценио је он и поручио да је сада право време за штрајк.

Како је објаснио, у току је предизборна кампања, што треба искористити, јер “после избора никог то више неће занимати, кад седну у фотеље”.

Прочитајте још:  Парада содомита у Београду, град блокиран (уживо)

Поштара има 3.000 у Србији, кад пола стане, то ће итекако да се осети. Ако обуставимо исплату пензија и доставу рачуна, то ће итекако да се осети, констатовао је Митровић.

Митровић је у уторак за Н1 рекао да је најважнији захтев повећање плата од најмање 17 одсто.

“Као и под хитна трансформација уговора, имамо људе који су ангажовани по основу уговора о привремено-повременим пословима, треба их превести на уговор на одређено време. Људе који су две или више година ангажовани по основу уговора на одређено време, под хитно превести у стални радни однос, односно на неодређено време”.

Митровић је казао и да се инсистира на исплати зарађене добити.

“По неким незваничним подацима, имамо добит од неких четири милијарде за 2022. годину. Тражимо и исплату солидарне помоћи за најугроженије, са примањима испод 50.000 динара НЕТО, то је постојало у анексу уговора из 2019. године, колективно за Пошту, исплата једнократне помоћи од 20.000 динара”, навео је саговорник Н1.

Н1

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *