Анализа: Преносимо вам најновији осврт на операцију руске војске у Украјини коју је дао Игор Стрелков

2

Фото: Шатерсток

Најновији осврт на операцију руске војске у Украјини коју је дао Игор Стрелков:

1. У 🔺Харкову су у току уличне борбе. Руским трупама напредовање отежавају следеће околности: ✖️ Авијација и артиљерија се не могу и неће масовно користити у густо насељеним градским зонама, док непријатељ поседује и користи тешко наоружање. ✖️ Укупан број снага укључених у операцију је ограничен, док непријатељ има на располагању не само бројне регуларне трупе, већ и територијалну одбрану која добро познаје град и задаје ударе из заседе. ✖️Засад је преурањено говорити о томе када ће сам градбити стављен макар и под делимичну контролу.

2. Ни 🔺Суми, ни 🔺Херсон, ни 🔺Бердјанск, ни други блокирани велики градови се још не рашчишћавају, а мало је вероватно да ће њихово рашчишћавање почети данас. Недостају допунске снаге.

3.Као што сам јуче писао, 🔺Мариупољ је утврђен и припрељен за жилаву одбрану – у њему су остављене релативно велике снаге „националистичких батаљона“ и ојачаних јединицама украјинске армије. Мариупољ би требало да нападнуснаге ДНР, а то ће бити изузетно тешко, с обзиром на осетне губитке које су ове снаге већ претрпеле у досадањој фази рата. Мариупољ још није био блокиран у тренутку писања текста (или се то не зна). У области 🔺Волновахе се настављају борбе.

4. Одушевљење појединаца да је „још само 100 километара остало до опкољавања целе групације Војске Украјине у Донбасу“ је чак помало смешно. Непријатељ још није поражен, а ових 100 километара може се прелазити доста дуго… Надајмо се да ће због масовне употребе авијације бити могуће „затегнути омчу“ што је могуће чвршће и ипак затворити обруч око непријатеља у блиској будућности – све док Војска Украјине није из њега извукла своје главне снаге ка Дњепропетровску.

Прочитајте још:  У Чешкој политичарима вешала испод прозора

5. Запорожје још није блокирано.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

6. У близини Кијева – води се битка од великог оперативно-стратегијског значаја, без дубоких продора, али са намером да се ускоро пређе у офанзиву зарад блокирања Кијева са запада (град је блокиран само на северозападном прстену). Задатак није лак, јер се приградска села дуж путева ослањају једна на друге и борбе се морају водити практично у урбаним срединама.Са истока, јединице „централног фронта” постепено се приближавају граду, али им је остало још неколико десетина километара до границе града.

7. У близини Николајева – ситуација без значајних промена.

Закључак: Напредовање руских трупа је успорено, али се и даље дешавају континуирани оперативни успеси у низу области. Нема основа да се пропагандно говори о „растућој паници“ и „поразу руских трупа“ – они су неосновани. Оружане снаге Украјине трпе велике губитке и принуђене су да се повуку, остављајући утвђене гарнизоне у нади да ће успети да вежу значајан број руских снага и успоре темпо напредовања.

(*Игор Гиркин, познатији под псеудонимом Игор Иванович Стрелков – био је први министар Одбране ДНР. У својој каријери је ратовао у Предњестровљу, у РС на страни Војске Републике Српске, у Чеченији и у Донбасу. Он је данас пуковник ФСБ у пензији. Данас се бави војном аналитиком, пише за разне интернет портале. Више информација и њему можете пронаћи и на интернету).

Васељенска

Бонус видео:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

2 утиска на “Анализа: Преносимо вам најновији осврт на операцију руске војске у Украјини коју је дао Игор Стрелков

  1. Хвала за овај текст. Без замерке, могли би мало чешће да преносите његовеве погледе на дешавања у Донбасу и Новорусији. Ко разуме руски, нек погледа на његовом yt каналу интервију од пре пар дана:

    Игорь Стрелков: Об операции ВС РФ против Украины

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *