Лидер расколничке ПЦУ (Православне цркве Украјине) побегао из Кијева

0

«Митрополит» Епифаније Думенко. Фото: rbc.ua

Поглавар расколничке „Православне цркве Украјине“ (ПЦУ) митрополит Епифаније Думенко напустио је земљу одмах након почетка руске специјалне операције.

„Према неким извештајима, он сада даје упутства својој пастви да брани отаџбину док је он у Грчкој. А пре тога му је из куће извезено неколико аутомобила са стварима. Поред тога, Думенко је такође пребацио новац ПЦУ на рачуне једне од грчких банака “, пише Телеграмканал “Рибар”.

Аутори канала напомињу да старешина ове организације, који је последњих година професионално одабрао парохије Московске патријаршије и направио отворени регистар парохијана, није требало да очекује друге поступке у таквој ситуацији.

Подсетимо, 2018. године, на иницијативу тадашњег председника Украјине Петра Порошенка и патријарха Вартоломеја, створена је расколничка ПКП, која је од цариградског патријарха Вартоломеја добила томос о црквеној независности. Након стварања ПКП, украјински националисти и кијевске власти су појачале дискриминацију православних верника.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *